Јанковић препоручио разрешење начелника комуналне полиције

Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је јавну препоруку за разрешење начелника комуналне полиције у Београду Николе Ристића због, како се наводи у саопштењу, његове утврђене одговорности за повреде права грађана које су проузроковале штету већих размера.

Препорука се доноси и због поновљеног понашања Ристића, из којег произлази његова намера да одбија сарадњу са Заштитником грађана у поступцима контроле законитости и правилности рада Комуналне полиције, саопштио је Јанковић.

Одлука је донета након што је утврђено да је комунална полиција у поступању према новинарској екипи сајта Истиномер 25. септембра 2015. године и према екипи сајта КРИК 21. октобра 2015. године направила бројне пропусте на штету права грађана.

Како се наводи у саопштењу, најзначајнији пропусти се односе на незакониту и неправилну употребу физичке снаге против сниматеља, незаконито одузимање фотоапарата новинару, незаконито одузимање телефона и брисање снимака из њега и незаконита претња оштећењем опреме за снимање.

Поред тога, комунални полицајци су нетачно упозорили грађане да је снимање њиховог поступања забрањено, злоупотребили су овлашћења понављањем легитимисања више пута у истој прилици, а дрско и непрофесионално су се понашали, чиме су кршили достојанство грађана, оценио је Јанковић.

Ристић је непосредно учествовао у неким од утврђених незаконитости и неправилности, а за остале је знао, или био дужан да зна, навео је заштитник грађана.

На шеталишту поред Саве, Ристић је са својим замеником Дарком Вујсићем, комуналним полицајцем Марком Цветкоским и још једним лицем чији идентитет није познат Заштитнику грађана, незаконито спречио новинарку КРИК да снима поступање припадника Комуналне полиције.

Супротно законској обавези, он није предузео ни потребне мере да спречи друге пропусте у раду које су његов заменик и други припадник комуналне полиције чинили у његовом присуству, навео је Јанковић.

Поред тога, Ристић није утврдио ниједан од бројних пропуста које су комунални полицајци поступајући према новинарској екипи сајта Истиномер, а то је био дужан да учини, најпре по службеној дужности, а потом и по притужби коју су Комуналној полицији поднели главни уредник, чланови новинарске екипе и Независно удружење новинара Србије.

Он се тиме оглушио о дужност да води рачуна о законитости поступања комуналних полицајаца и да у случају уочених неправилности предузме прописане мере и радње, истакао је Јанковић.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) поздравило је препоруку заштитника грађана Саше Јанковића о смени начелника.

И градски одбор Социјалдемократске странке у Београду поздравља доношење Јавне препоруке Заштитника грађана за разрешење начелника Комуналне полиције Николе Ристића.

"Данашња препорука Заштитника грађана само је потврдила оправданост наших ранијих захтева за смену Николе Ристића због начињених пропуста у поступању са новинарима Истиномера и КРИК-а", наводи се у саопштењу СДС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару