Факултети траже више школарине

Универзитет у Београду планира да у новој академској години упише 14.800 бруцоша, од тога око 9.500 требало би да се школује о трошку државе. Они који пак добију статус самофинансирајућих, могуће је да ће се школовати по новим, вишим ценама. Повећање школарине затражила је трећина факултета Београдског универзитета.

У зависности од факултета, тражена повећања школарине се крећу од двеста динара до дванаест хиљада динара. За суденте то је неприхватљиво.

"Увек се противимо томе да одређене несугласице између министарства и управа факултета посебно када су у питању материјални трошкови које министарство издаваја за функционисање факултета, да те разлике које недостају буду пребачене на терет студената" истиче Боријан Соковић, потпредседник Студентског парламента УБ.

На Хемијском факултету кажу да су нове цене затражили после консултације са студентима.

"Наш студентски парламент нас је у томе подржао, тако да смо за неких десетак одсто повећали школарине, само са једним циљем, да одржимо ниво квалитета студија на Хемијском факултету", наводи проф. Иван Гржетић, декан Хемијског факултета.

Факултети опомињу да су рачуни за комуналне услуге вишеструко већи од средстава која добијају од Министарства просвете и да хитно треба наћи решење како не би затварали своја врата.

"Неки факултети добијају од министартсва свега четири одсто за измирење материјалних трошкова и ово је на неки начин одговор факултета, односно покушај да се негде нађу средства да се нормално функционише", наглашава проф. Нада Ковачевић, проректор Универзитета у Београду.

Мишљење о школаринама треба да да и Министартсво просвете, али то мишљење није обавезујуће. Коначну одлуку о цени школарине доносе Савети факултета. Први уписни рок у наредну академску годину биће од 22. јуна до 14. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару