Читај ми!

Лончар: Србија чини све како би се заштитила од вируса зика

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да Србија чини све како би се заштитила од вируса зика. Такође, министар је нагласио да проблеми синдиката који су најавили штрајк, могу бити решени дијалогом.

Лончар је новинарима рекао да су наложени појачани инспекцијски надзори, контрола граница, као и да се поштују све препоруке Светске здравствене организације, како би се спречила појава вируса.

"То је све што можемо да учинимо. Ослањамо се на искуства других земља које су се са тим суочиле", рекао је Лончар.

Вирус се појавио у Бразилу у октобру прошле године где је регистрован и повећан број микроцефалије код деце.

За сада не постоји лек ни вакцина против те болести. Лече се симптоми, инфекције који личе на грип са високом температуром, главобољом и осипом по телу. Први симптоми се појављују 12 дана после уједа комарца.

Пре штрајка, сачекати састанак са премијером

Лончар је, одговорајући на питање новинара како коментарише штрајк упозорења синдиката, међу којима је и синдикат здравства, истакао да мисли да је крајње логично да се сачека састанак у суботу.

"Нисам присталица тога да штрајкујемо за неке назнаке, посебно када имамо за суботу најављен састанак са премијером", истакао је Лончар.

Министар наглашава да када људи желе да направе нешто добро, онда је то само ствар договора и дијалога

"Не видим проблем да се то не реши", закључио је министар здравља.

На конференцији за новинаре коју су организовали синдикати јавног сектора централа репрезентативних синдиката СССС и грански синдикат "Независност" најављен је штрајк упозорења, који је одржан данас од 11 до 12 часова.

Синдикати јавног сектора незадовољни су начином на који се доноси закон о систему плата запослених у јавном сектору и предложеним решењима и тврде да нису уважени сви њихови захтеви.

Уговори са офтамолошким и гинеколошким клиникама

Иначе, министар je са представницима Асоцијације приватних здравствених установа и приватних пракси Србије потписао Меморандум о сарадњи, рекавши да је неопходно направити јединствен регистар, као и да ће се у најкраћем временском периоду склапати уговори са офтамолошким и гинеколошким клиникама.

''Дали смо налог Републичком фонду за здравствено осигурање да упути позив очним клиникама које раде операције катаракте, као и гинеколошким клиникама које раде вантелесну оплодњу. То су прве две области које ће бити ускључене на Фонд, а онда ћемо наставити тамо где имамо листе чекање, а где може да одговори приватни сектор'', рекао је Лончар.

Према речима министра, циљ је да пацијентима буде боље, а да они који раде у приватним или државним здравственим установама имају што боље услове за рад.

Подсећајући да је тражено да се направе личне карте како би се знало колико тачно има приватних ординација, ко улази у конкуренцију и са ким би се склапали уговоре, Лончар је истакао да је утврђено да има више од 1.300 приватних ординација, али да је проблем у томе што не постоји јединствен регистар.

''Сада смо се договорили да то више не буде тако, него да идемо са иницијативом да сви буду на једном месту да би држава имала увид где, колико и шта раде'', рекао је Лончар.

Министар је истакао и да је проблем у томе што је личну карту, од нешто више од 1.300 ординација, предало око 500.

Дејана Ранковић из Асоцијације каже да у Србији има 1.342 приватних здравствених установа и приватних пракси додајући да не постоји јединствен регистар пружалаца здравствених услуга већ да се неки воде у АПР-у, а неки у привредним судовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару