Одржан једночасовни штрајк запослених у јавном сектору

Запослени у јавном сектору одржали су једночасовни штрајк упозорења, пре доношења коначног Нацрта закона о систему плата у јавном сектору. Разлог је то што је једном већ договорени закон враћен на почетак, тврде синдикати. Ресорни министри сматрају да штрајк није био потребан с обзиром на то да је нови нацрт сличан претходном.

На седници Социјално-економског савета у суботу, којој ће присуствовати и премијер, уследиће коначни договор.

Најревноснији да тачно у 11 буду на позицији штрајкача били су запослени у здравству, просветарима распуст није ишао наруку. Основни захтев је да се не умањују права радника.

Срећко Толић из Клиничког центра каже да власт и сви остали, руководећи кадар, треба да се окрену мало људима што раде, што изгарају од посла.

Председник Самосталног синдиката здравства Зоран Савић истакао је да је овај штрајк само штрајк упозорења и да се не може радити на овај начин да се у 20 сати пошаље текст а ујутру у девет треба да се држи седница и да се да сагласност. Према његовим речима, они желе прави дијалог, социјални дијалог.

Министар здравља за штрајк у свом ресору нема разумевања.

"Нисам присталица тога да штрајкујемо за неке назнаке, посебно кад имамо договорен за суботу састанак са премијером, мислим да је крајње логично да сачекамо тај састанак", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

У већини општина чиновници ипак нису прекидали посао, није се штрајковало ни у филијалама пензијског фонда. Позориште лутака и све установе културе у Нишу и већини градова прикључили су се штрајку упозорења. То што је министар финансија на претходној седници Социјално-економског савета одбацио нацрт закона, кажу, разлог је за неповерење у коначну верзију предлога.

"Покушавају да убаце у оптицај, да се усвоји закон који ће у великој мери одузети одређена права, смањити плате некима од 10 па и до 30.000 динара", рекао је Горан Дејановић из Гранског синдиката здравства и социјалне заштите – Ниш.

Из министарства надлежног за закон кажу да ни у једном тренутку није била намера умањење права запослених, па ни уношењем накнада у општи коефицијент.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да је све на крају усклађено са законом о раду јер је било теже направити аргумент обратно.

"Заиста не бисмо желели да се накнада умањи али смо веровали да се неће умањити кад једном унесемо у коефицијенте и неке специфичности у послу због којих су основне зараде некада битно више од основне зараде, а овако остаје отворено да ли ће се сви елементи баш уносити или остати одвојено", каже Удовички.

Синдикати најновијем предлогу о повећању броја платних разреда замерају што није дат већи простор за напредовање оних који нису руководиоци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару