Новчана подршка државе за довођење странаца у Србију

Од јануара до децембра 2015. године Србију је посетило за 10 одсто више страних гостију него у истом периоду 2014. Како би се позитиван тренд наставио, а ти гости остајали дуже од два дана, колико се просечно задржавају у Србији, држава од почетка године новчано стимулише домаће туристичке агенције да доводе странце. За тај пилот пројекат из државне касе издвојено је 120 милиона динара.

Да би туристичке агенције од државе добиле новац, неопходно је да у Србију доводе групе од минимум 15 странаца, који ће боравити у хотелу и другом смештају регистрованом у ресорном министарству. За три ноћења по странцу добијаће 10 евра, за шест и више ноћења 15 евра.

"Ми се суочавамо са чињеницом да када погледате понуду у средствима информисања да углавном агенције нуде стране дестинације, а уколико желе да признају протеклих неколико година, а можда и деценија, много мање су радиле на промоцији и продаји Србије као туристичке дестинације", каже помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо.

Новчана подршка државе је позитиван сигнал, оцењују агенције. Ипак, за неке од њих, посебно за оне из унутрашњости, остваривање права на субвенцију је изазов.

"Западна Србија је транзитно подручје, имамо и Златибор, Тару и Златар, бораве страни туристи, али ако на једној страни има минимум 15 људи који треба да чине ту групу, ако их имамо 14 не можемо добити подстицај. Немамо великих група које чини 15 људи, имамо индивидуалне госте који у све већем броју долазе", каже Радмила Јањушевић из туристичке агенције у Ужицу.

Долазак иностраних гостију не зависи само од ангажовања туристичке агенције.

"Инфраструктура у Србији која није баш сјајна и која нам прави највеће проблеме за реализацију највећег броја програма у унутрашњости Србије је свакако највећа мана свега онога што покушавамо да направимо. За Београд, Нови Сад и Ниш то није пробелм, туристи препознају тај градски туризам", каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић.

Улагања у туризам су сигурна и исплатива инвестиција. То потврђује и пример Македоније којој се субвенционисање агенција са највише 65 евра по страном туристи врати чак седам пута више.

Подстицаји би и код нас могли да постану пракса ако пилот пројекат да очекиване резултате. У зависности од тога, мењаће се висина давања агенцијама и услови под којима ће моћи да добију новчана средства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару