Одлагање родитељства

Раније су уз помоћ науке остајале трудне жене које из здравствених разлога нису могле природно да добију бебу, а данас томе теже оне које одлажу трудноћу, јер имају друге приоритете у младости.

Жене данас користе науку и замрзавају своје јајне ћелије док су младе и здраве, како би могле да их оплоде када њихово тело не буде способно за зачеће.

Докторка Милица Илић, гинеколог у Јевремовој болници у Београду, каже да су јајне ћелије жене од 40 година старије и да међу њима могу да се пронађу квалитетне, али да има више оних које нису здраве и нису доброг квалитета.

Ана Пајовић има 36 година и касно јој је да замрзне своје јајне ћелија. У најбољим годинама за рађање није јој ни падало на памет да затрудни, јер је напорно радила на својој каријери. Сада је и без посла и без деце.

"Живимо у свету када жене морају много више да се труде и раде да би се пеле на професионалној лествици. Та места у топ менаџменту су махом резервисана за мушкарце, па жена мора мало више да ради. А била сам и себична, нисам хтела да се одричем путовања, излазака и живота", прича Ана Пајовић.

Док је Ана радила на својој каријери, замрзавање јајних ћелија није било мода, већ крајња нужда. То су радиле жене које су биле болесне и морале су да се подвргавају тешким терапијама. Зато су чувале своје здраве јајне ћелије, како би када оздраве покушале да добију бебу. Данас то масовно бирају здраве жене.

"Жене које желе да напредују у послу, када затрудне, проведу и до годину дана на боловању. Ово је време брзог протока информација, у том периоду жена губи контакте и, када се врати, после толике паузе мора све из почетка, мора поново да се бори", додаје Ана Пајовић.

Докторка Илић каже да се девојке и жене чешће одлучују за родитељство после 35. године, када се резерве јајника смањују. "Ако жена са 30 година жели да замрзне јајне ћелије, ми немамо права да је одвратимо од тога јер не знамо да ли ће њени јајници после 35. године већ ући у опадање резерве или не", објашњава Илићева.

"Фејсбук" и "Епл" плаћају замрзавање

Ипак, процедура није једноставна. Жене се прво подвргавају агресивним хормонским терапијама како би произвеле велики број јајних ћелија. Оне се затим ваде иглом, а потом замрзавају и чувају за неку бољу будућност.

Зорица Мршчевић, саветница на Институту друштвених наука, подсећа и да нису све животне ситуације добре за мајчинство и родитељство. "Одлагање родитељства је често. Економска криза је свуда, и многи с правом чекају бољи моменат", сматра Зорица Мршчевић.

Међутим, биолошки часовник зна само за један прави моменат за рођење детета. И није баш моменат. Траје 10–15 година. Почиње у раним двадесетим годинама, што све мање одговара и женама и мушкарцима модерног доба. Али, послодавцима су жене најпотребније баш у тим годинама.

"Фејсбук" и "Епл" спремни су да плате 20.000 долара својим радницама за замрзавање јајних ћелија како би одложиле трудноћу за позније године.

Ана Пајовић каже да би прихватила да замрзне јајне ћелије, да јој је то понудила њена компанија: "То је неки чин сигурности, ако прођете те најбоље године да једноставно имате шансу да добијете дете у 38. или 39. години, када је за вас право време."

Зорица Мршчевић, међутим, сумња у добре намере компанија. "Поставља се питање зашто то компаније желе. Шта је то што могу да добију од младе жене од 25 година, а не могу од жене од 32 године? Најбољи радници су они мало искуснији, а не почетници оба пола и иза тога не видим добре и етичне мотиве", сматра Мршчевићева.

И докторка Илић сматра да је то тренд који се бори против физиологије човека. "Не треба постати родитељ одмах када смо репродуктивно способни, али немојмо одлагати родитељство до последњег момента. Не залажем се за то да неко после 45. не постане родитељ, али не треба планирати да се постане родитељ после 40, кад већ имате 25. Не треба правити такав план", додаје докторка.

Проблем је што не постоји гаранција да ће оплодња замрзаване ћелије успети. И компликације у трудноћи су много чешће код старијих него код млађих жена.

"Бајке обично имају срећан крај, они су се венчали и живели срећно до краја живота. Ви када родите бебу, вама се не завршава задатак. Тек почиње један од најважнијих задатака у животу – да будете родитељ. Да разумете своје дете. Ви са 25 растете заједно са својом децом, када имате више од 40 година ваша психа је другачија, ваша моторика је другачија, ваш опоравак од стреса је другачији", подсећа докторка Илић.

Закон у Србији још не уређује ову област. Али, када би нека жена и желела да замрзне јајне ћелије из нездравствених разлога, па их касније оплоди, тешко да би то могла у државној установи.

Вања Мацановић, чланица Аутономног женског центра, подсећа да закон прописује да се вештачкој оплодњи могу подвргнути брачни парови када прођу медицинске тестове и утврди се да на други начин не могу добити дете.

"Оно што је посебан услов јесте да је женама које су саме потребна дозвола два министра, министра за рад и министра здравља, што представља дискриминацију", истиче Мацановићева.

Зато би жене које желе да оплоде сопствена замрзнута јаја у Србији, то морале да раде у приватним клиникама. Замрзавање наде за будућност кошта око 1.000 евра код нас, а јаја се чувају пет година. Ако се зна да их је најбоље узети до 30. године, извесно је да су многе младе жене данас већ закасниле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару