Због чега деца беже од куће

Недавни случајеви две девојчице из Руме, али и други примери одласка од куће узнемирују читаву јавност. Према неким подацима, дневно се региструју у просеку три нестанка. Иако се бежање због оцена најчешће срећно заврши, ниједан родитељ у таквим ситуацијама не може, а да не помисли на најгоре. После случаја отмице Тијане Јурић, и јавност и полиција додатно су опрезни.

Ђацима се траг губи због лоших оцена, супружницима због нерешених односа, старијима због дементности. Разлози за одлазак од куће, показује искуство полиције, могу да буду и дугови и болест.

"Већина ових случајева пријављених нестанака јесу својевољни одласци од куће али без обзира на то ми морамо да проверимо да ли је то тако, обавимо разговор, обавестимо породицу", каже Драгана Туркаљ, самостални полицијски инспектор из Одељења за нестала лица. 

Некад са јасним планом, али чешће из беса, породицу, показује статистика, све чешће напуштају, деца и адолесценти.

"Ту је дефинитивно страх од родитеља - ко зна какве казне је дете раније доживљавало можда и батине, нека деца опет беже зато што је то интересантно - они су у тим годинама, претпостављам никада не беже једно него су то у групама један повуче другог али се у суштини крије тај неки страх", рекла је Драгана Соћанин из Удружења родитеља.

Таква бежања најчешће имају срећан крај. Ипак, то пробуди и један од највећих страхова родитеља - да им је дете отето. У тим случајевима, пресудна је брза реакција полиције, чему доприноси и закон који је прошле године ступио на снагу, тзв. Тијанин закон.

"Ја сам рекао и када сам поднео иницијативу за Тијанин закод да само једно дете буде спашено тим законом да ћу ја бити задовољан и да ће ми то на неки начин бити утеха за оно што се десило Тијани", каже Игор Јурић, Тијанин отац.

Важна карика у потрази јесу и медији и корисници друштвених мрежа. Сви заједно полицији помажу, али неретко могу имати и другу улогу.

"Сада је то више и медијкси пропраћено и можда ко није имао такву намеру да оде од куће да му неку идеју да то и учини", каже Драгана Туркаљ.

У полицији не желе да говоре о бројкама, али незванично у току једне недеље пријави се и до двадесет нестанака. Лажних или правих, полиција сазна тек кад их све провери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару