Баук тероризма кружи Европом

Европол је ове недеље основао Европски центар за борбу против тероризма који би требало да одговори на терористичке претње којима су изложене државе Европске уније. Прошлогодишњи терористички напади у Паризу у којима је страдало 130 особа, а више од 350 рањено, показали су да је такозвана Исламска држава способна за нападе и ван територије коју контролише.

Недавно су из Европола упозорили на могућност нових масовних терористичких напада у Европи што је ставило у приправност безбедносне службе у земљама Уније. У Министарству унутрашњих послова Србије кажу да на основу раположивих информација наша држава тренутно није угрожена.

Челници тзв. Исламске државе постављају генералну стратегију, а људи на терену сами делују и бирају мете. То, како објашњавају у Европолу, отежава посао безбедносним службама да у раној фази открију њихове планове.

Европол истиче да приликом бирања мета предност имају слабо брањена места на којима би било много жртава и изазвана велика штета. Усмереност на такве мете значи да напади на важне инфраструктурне објекте попут нуклеарних капацитета, електромрежа и транспортних чворишта тренутно нису приоритет терористима. Напади појединаца инспирисаних екстремистичком Исламском државом и даље представљају озбиљну претњу.

Као велики ризик стручњаци наводе повратак терориста са ратишта у европске земље у којима су претходно живели. Додатни проблем је избегличка криза.

"Мигрантско избегличка криза, а пре свега мигрантска криза јесте идеалан начин да се одређени терористи инфилтрирају у Европу. Међутим, у Европи већ постоји широко разграната мрежа Исламске државе и ми смо видели да мрежа може да функционише на један телефонски позив и нормално је да очекујемо да следећа мета буде управо Велика Британија", истиче Дарко Трифуновић са Факултета безбедности.

Из Европола упозоравају да поред кампова за обуку у Сирији постоји и неколико мањих у земљама Уније и на Балкану. Стручњаци наводе Косово, Рашку област и Босну и Херцеговину као места одакле би проблематика тероризма могла да се пренесе на подручје централне Србије. Српска полиција са Европолом сарађује у 14 области, међу којима је и на спречавању тероризма.

"Српска полиција има капацитет да на нивоу експерата одговори и најтежим изазовима које са собом носе проблематику тероризма. Србија се не осећа тренутно угроженом, али потенцијал који са собом носи тероризам не искључује могућност да дневно будемо у реалном времену у контакту са странцима и страним партнерима и на тај начин сазнамо на који начин све можемо да будемо угрожени", наглашава Милан Димитријевић из Управе за међународну оперативну полицијску сарадњу.

Правовремена размена информација и добра координација безбедносних служби брана су тероризму. Због тога је Европол покренуо центар за борбу против тероризма у којем ће буквално даноноћно радити поред експерата и представника полиције и представници правосуђа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару