Кажњавањем до фер студирања

Варање на испитима најчешћи је прекршај којим се баве дисциплинске комисије на факултетима. Важећи Правилник о дисциплинској одговорности студената има само општу формулацију "полагање испита недозвољеним средствима". Предлогом новог правилника уводи се лепеза прекршаја, самим тим и одговарајућих казни.

Увреде и претње професорима, преписивање, коришћење бубице, подметање туђих радова неке су од повреда које предвиђа нови Правилник. Он ће омогућити, кажу доносиоци, правичнији систем кажњавања. Новине дозвољавају да се студенту забрани полагање испита у само једном испитном року. Према важећим прописима, минимална суспензија траје 15 недеља.

"Нове врсте прекршаја који су праћени развојем информационих технологија. Ми до сада просто за неке ствари које су се дешавале на нашим испитима нисмо ни предвиђали да тако нешто може да постоји. Први пут се у правилнику Београдског универзитета дело плагијаризма помиње експлицитно", истиче проф. Бранислав Боричић, декан Економског факултета.

Студенти замерају што се њихов глас није довољно чуо у изради правилника. Додају и да ће проблеми настати када он почне да се примењује. Страхују да правила неће бити једнака за све.

"Да је једна одговорност за све студенте апсолутно иста на било ком факултету једног универзитета па и даље. Да ли ће то функционисати заиста онако како треба или не, зависиће од дисциплинских комисија, што не би смело, али врло вероватно ће зависити од комисија колико и како ће бити примењено", наводи Небојша Алексић из СКОНУС-а.

Из друштва стиже погрешна порука да су плагијати и недозвољена средства често бржи пут до боље оцене и напредовања, став је стручне јавности.

"Потребне су године, па и деценије да би се један вредносни систем формирао, успоставио. Дакле, да ми из културе која фаворизује незнање, или промовише или дозвољава незнање, дођемо у ситуацију да будемо култура која цени и вреднује знање, таленат, креативност и рад пре свега", тврди културолог Маја Вукадиновић.

Тада фер студирање неће зависити од једног документа. У међувремену, чека се његово усвајање. Нови Правилник о дисциплинској одговорности студената, како је најављено, почеће да се примењује током ове академске године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару