Нови начин идентификације беба у ГАК "Народни фронт"

Гинеколошко-акушерска клиника "Народни фронт" прва је установа у којој од понедељка уводе нови начин идентификације беба. Нове наруквице добијаће маме и бебе, а промене уводе да би евиденција била боља, али и сигурност у породилишту већа.

Само прошле године на Клиници "Народни фронт" рођено је 7.286 беба, односно две стотине више него 2014. И ову годину почели су тим темпом, већ је било 339 порођаја. Излазак из породилишта важан је за целу породицу.

"Девојчица се зове Елеонора Зековић, родила се у четвртак у 14 часова. Тешка је 3.200 грама и дуга је 52 центиметра. Све је прошло добро, били смо мало у соларијуму због жутице, пошто је дама модерна. Супруга је добро, све је добро, пресрећни идемо кући", каже тата тек рођене девојчице.

И у овом, као и у већини породилишта, бебе по рођењу добијају само број. Од понедељка ће у Фронту бити другачије.

Директорка ГАК "Народни фронт" др Снежана Ракић наводи да је раније постојао контролни број бебе који је био једнак контролном броју маме и то је био једини начин по ком су се бебе обележавале.

"Увођењем компјутерског система, и беба и мама ће имати око руке наруквице, где ће бити име и презиме мајке, број бебе и оно што је важно – јединствени матични број мајке", истиче Ракићева.

Наруквице су од специјалног материјала, водоотпорне и не могу да се поцепају. Мајка ће их добијати по уласку у породилиште, а беба одмах по рођењу. Пут мајке и бебе и историја порођаја биће у рачунарском систему, па подаци неће моћи да се мењају.

"Да би се избегло писање на пет различитих места и да би се могућност грешке смањила на минимум, трудићемо се да имплементирамо један овакав систем, који постоји и у Европи и у Америци", додаје Ракићева.

Ради веће сигурности од евентуалне крађе или замене беба у породилиштима, у Министарству здравља РТС-у је потврђено да су одобрили пилот-пројекат у два београдска породилишта.

Компанија која уводи нови систем обезбеђења и идентификације беба на Клиници у Вишеградској и у Клиничко-болничком центру "Драгиша Мишовић" обавезала се да примена почне у другој половини године. Уколико се покаже добрим, систем би могао бити уведен у свим породилиштима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару