Вулин: Охрабрујући резултати пројекта "породични сарадник"

Највећи интерес друштва је да деца из породица у проблему остану у својој биолошкој породици, а резултати пилот пројекта показују да институција "породичног сарадника" томе доприноси, те ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дати све од себе да ту услугу прошири, рекао је министар Александар Вулин.

Приликом посете Дому за децу и омладину "Душко Радовић" у Нишу, у ком се реализује пројекат, министар Вулин је рекао да се "породични сарадник" пилотира у четири средине и спроводи у 430 породица, са 700 одраслих и 900 деце.

"Наш највећи интерес је да дете остане у својој биолошкој породици. То је интерес сваке социјалне заштите на свету. Нигде дете не може боље да напредује, него што то може у својој биолошкој породици", рекао је Вулин.

Према његовим речима, ако је биолошка породица у проблему, треба јој помоћи, а, како каже, институција породичног сарадника служи управо томе, кроз пружање техничке, психолошке, стручне и сваке друге помоћи.

"Заиста сам задовољан резултатима, надамо се да ћемо успети да максимално проширимо и ту услугу", рекао је министар.

Вулин је истакао да никада није улагано више новца у социјалну заштиту и навео да је само за услуге, опремање домова, приближавање и постизање лиценце, прошле године издвојено скоро 850 милиона динара.

"Ове године, за услуге у заједници, где припадају и овакве услуге, одвојили смо негде око 400 милиона динара, а претходних година просечно је одвајано по 50 милиона динара. Ми хоћемо да премрежимо Србију нашим услугама и да свака општина у Србији, без обзира на величину и богатство, има корпус бар основних услуга", рекао је Вулин.

Министар је нагласио да свако решење мора да буде на истом нивоу и у Београду и у Нишу и у Босилеграду и да свака локална самоуправа мора да има исти или приближно исти корпус услуга у заједници.

Вулин очекује да ће се процес лиценцирања институција, започет 2011, завршити идуће године.

"Ми имамо око 74 различите институције под државном контролом, али издајемо и бројне друге лиценце, као што је и 'породични сарадник'. Када будемо успели да изједначимо квалитет услуга у свим нашим установама, без обзира да ли су државне или приватне, тад ћу бити задовољан, не пре тога", рекао је министар.

Директор Дома за децу и омладину "Душко Радовић" Игор Стојковић рекао је да се у оквиру пројекта ради са породицама које су у кризи.

"Породични сарадници раде са тим породицама, то траје интензивно шест месеци, што значи да сваке недеље породични сарадник обилази породицу, и не ради само са дететом, него са свим члановима породице, у циљу да их ојача, да превазиђу проблем и да наставе нормално да функционишу", рекао је Стојковић.

Како је истакао, резултати су фантастични, а у раду са 140 укључених породица, спречен је излазак из биолошке породице бар 10 одсто деце.

У Дому "Душко Радовић" у Нишу, од 2013. у примени је пилот пројекат који је министарство наручило од Уницефа, а који помаже биолошким породицама, спречава излазак деце из њих, има улогу у превенцији занемаривања и злостављања деце, као и унапређењу капацитета родитеља, кроз стицање нових знања и вештина у области родитељства.

Проблем родбинског запошљавања се не може решити законом

Вулин је, такође, рекао да се против родбинског запошљавања тешко може изборити законом и да је то проблем за цело друштво.

"Запошљавање на основу родбинских веза имате у свим институцијама, почев од Универзитета, преко домова здравља, до установа социјалне заштите, али нема закона против тога и законом то не можете да регулишете", рекао је министар.

Према његовим речима, законом се не може забранити било коме да запосли некога, уколико та особа испуњава законом прописане услове.

"Можете да поставите морално питање, да ли је родбинско запошљавање коректно и да ли неко друго биће има право да ради у институцији где је неко други директор. То је нешто на шта свако од нас мора да одговори", рекао је Вулин.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи