Разрешен судија због застаревања оптужбе против Јоце Амстердама

Високи савет судства разрешио је функције судију Апелационог суда Славку Михајловић због неоправданог одуговлачења судског поступка, током којег је застарела оптужба за недозвољено држање пиштоља против Сретена Јоцића, познатијег као Јоца Амстердам.

Одлука о разрешењу није правоснажна, јер судија има право да уложи приговор.

ВСС је одлуку донео на данашњој седници већином гласова, након што је, на предлог председника Апелационог суда у Београду, спроведен дисциплински поступак.

Предлог за разрешење поднет је због тешког дисциплинског прекршаја, односно због неоправданог одуговлачења поступка, услед ког је, у том случају, наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења оптуженог Јоцића.

Сретен Јоцић је првостепено осуђен на десет месеци затвора због неовлашћеног држања пиштоља, који је код њега пронађен приликом рутинске полицијске контроле у Земуну 27. јануара 2008, а до застаревања случаја је дошло у јануару 2014. године.

Апелациони суд је правоснажну одлуку којом је, због застарелости кривичног гоњења, одбијена оптужба против Јоцића донео месец дана касније.

Медији су раније пренели да је првостепена пресуда Првог основног суда у Београду достављена Апелационом суду 4. октобра 2013. и да је предмет додељен судији Михајловић.

Како су навели медији, првостепена пресуда је достављена Апелационом суду 4. октобра 2013, а судија Михајловић је након тога узела двомесечно боловање, па је одлучивање у том предмету са назнаком "хитно" заказано за 15. јануар 2014.

Тада се пред судом није појавио бранилац оптуженог, који је изостао и на следећем заказаном рочишту јер није примио позив.

Оптужба је на крају морала да буде одбијена због наступања апсолутне застарелости.

Јоцић иначе издржава вишегодишњу затворску казну због подстрекивања на убиство.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи