Успостављена сарадња између Лекарске коморе и Српског лекарског друштва

Меморандум о сарадњи Лекарске коморе Србије и Српског лекарског друштва потписан је у Медија центру у Београду.

Та два удружења су више од две године била у сукобу у време када је на челу ЛКС била Тања Радосављевић.

Према речима садашње директорке ЛКС Весне Јовановић, "највећи камен спотицања била је континуирана медицинска едукација, односно надлежност ко се тиме може бавити".

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић изразио је задовољство што су данас на конференцији за новинаре на "једном месту сви релевантни фактори који учествују у унапређењу струке" у Србији.

"Све оно што је некада било протеклих неколико година заборавимо и да сви заједно као јединствена струка на путу унапређивања једне специфичне гране, као што је медицина, кренемо а све за бенифит наших пацијената", рекао је Векић и додао да је захваљујући попустљивом ставу једне и друге стране дошло до решења у корист струке.

Каже да ће се заједничким активностима радити пре свега на континуираној медицинској едукацији која је важна за здравствене раднике.

Меморандум су потписали директорка ЛКС Весна Јовановић и председник СЛД Радоје Чоловић.

Директорка ЛКС Весна Јовановић истакла је да је данашње потписивање Меморандума плод договора две институције које представљају лекарство у Србији и да је потребно заборавити раније сукобе та два удружења.

"Мислим да овај општити акт (Меморандум) представља први корак, а да ће се у наредним данима то даље развијати и да ћемо наћи начине да једни другима помогнемо и да више неће бити преких речи и да ћемо сарађивати у добром духу", рекла је Јовановићева.

Председник СЛД Радоје Чоловић каже да очекује да стручне службе конкретизују овај Меморандум како би за неколико недеља било могуће направити уговор о сарадњи.

"Никада се нећемо мешати у надлежности Лекарске коморе. Напротив, помоћићемо им колико то можемо. Нећемо се мешати ни у надлежности синдиката", истакао је Чоловић.

Векић: Неће бити листе чекања за радио терапију

Берислав Векић каже да очекује да у овој години буде решен проблем радио терапије у Србији и да буду укинуте листе чекања.

Државни секретар у Министарству здравља рекао је новинарима у Београду да очекује да ће 2016. бити реформска година.

"Имамо 13 линеарних акцелератора, од којих 11 ради. До краја године очекујемо да ћемо дуплирати капацитете, тако да листе чекања за радиотерапију неће бити. Завршићемо преко Светске банке и пројекат за шест линеарних акцелератора, изградња бункера за њих у четири Клиничка центра је кренула, тако да поред тих шест очекујемо још три ЦТ симулатора", рекао је Векић.

Векић је рекао да очекује да до 30. маја буде завршен и информациони систем за здравство који ће повезати све здравствене установе.

"Надамо се да ћемо до тада успети да увежемо све здраствене установе - Републички фонд, апотеке, агенције и да коначно знамо ко шта ради и колико троши", објаснио је Векић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи