Кад жице затрубе

Трубе су за славље, тамбурице за на увце, таква су правила свуда изгледа сем у Пожеги где дувачки и тамбурашки оркестри размењују реперотар односно морају да знају да свирају и једно друго.

Мајстор трубе Дејан Јевђић често са оркестром гостује у Војводини, где се највише траже познате трубачке песме и кола западне Србије. За домаћи терен вежбају шири репертоар.

"У нашем крају људи све чешће у задње време траже да им се свирају тамбурашке песме, песме које су из Војводине, Звонко Богдан тај репертоар", каже Јевђић.

С друге стране од тамбураша се тражи да знају трубачке песме. Аранжмани имају специфичност, али најважнији критеријум је - добра композиција.

"Мора да има добар текст, мора да има добру хармонију, мора да има добру мелодију. И онда је она захвална за разне врсте аранжмана", каже Звездан Стаматовић, члан тамбурашког оркестра "Стара Крчма" из Пожеге.

И тамбураши и трубачи морају да прилагоде музицирање, а такав подухват не подразумева само константно вежбање и памћење мелодија.

"Ми већином радимо на слух, мада код мене у оркестру имам момке који раде аранжмане, расписе и тако радимо како год услови и прилике дозвољавају", каже мајстор трубе из Пожеге Дејан Лазаревић.

У чијој изведби боље звучи аранжман неке песме ставови трубача и тамбураша се разликују. Међутим, о песми "Пшеничице ситно семе" консензус је постигнут.

Члан тамбурашког оркестра "Жуте дуње" Александар Арсић каже да је ту песму објединио свирачки мајстор из ових крајева покојни Светозар Лазовић Гонго.

"Он је један од првих одсвирао инструменталну верзију те песме коју су давних година снимили Зехра Дејовић и Зекеријах Ђерђић", каже он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи