Све теже последице вршњачког насиља

Ново вршњачко насиље, поново са најтежом последицом. У Вршцу је убијен 15-годишњи дечак, а други је тешко рањен и то од две године старијег малолетника. Повређени дечак се опоравља и у стабилном је стању, док је 17-годишњаку одређен притвор до 30 дана.

Убиству у Вршцу је претходила свађа, на прослави рођендана. Двојица петнаестогодишњака су после тога кренула кући, али их је старији малолетник пола сата после поноћи пресрео и напао ножем. Један дечак је преминуо, а други повређен. Нападач је ухапшен и саслушан у Вишем суду у Панчеву, после чега му је одређен притвор.

"Tужилаштво је у свом захтеву ставило предлог да се малолетном Н. П. одреди притвор и то из разлога да не би утицао на сведоке као и из разлога што је за наведено кривично дело запрећена казна затвора преко 10 година и зато што је дошло до узнемирења јавности", каже Славица Црвени Бубњевић, портпарол Вишег јавног тужилаштва у Панчеву.

Вршњачко насиље све је већи проблем у Србији, а последице све теже. Између осталог и због тога, надлежни мењају и Закон о малолетницима. Нацртом, који је на јавној расправи, поједностављује се и скраћује судски поступак против малолетних учинилаца кривичних дела и прецизније прописују казне за поправни дом.

"Када се десе овако трагични случајеви, сви помисле на потребу измена закона, посебно неко пооштравање казненог реаговања и уопште реаговања државе на такве случајеве. Тиме се то у основи не може до краја решити, нема тог закона који је чаробни штапић за овакве и сличне трагичне ситуације", каже Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду. 

Старији малолетници који су извршили тешко кривично дело, као што је случај и са нападачем из Вршца, казну до 10 година служе у малолетничком затвору у Ваљеву, а млађи и осуђени за лакша кривична дела у Васпитно-поправном дому у Крушевцу – према новом закону – до пет година.

Закон о малолетним учиниоцима кривичног дела, који ће се у првој половини године наћи пред посланицима, међутим, не предвиђа никакве превентивне механизме, а не могу се наћи ни у другим прописима који се односе на младе.

Улогу у спречавању вршњачког насиља имају школа, социјалне установе, цело друштво, али пре свега породица.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи