КиМ, припадници Цивилне заштите потписали уговоре

У Косовској Митровици је преосталих 378 припадника Цивилне заштите потписало радне уговоре за ангажовање на северу Косова и Метохије у привременим институцијама самоуправе у Приштини, саопштила је Канцеларија за КиМ и поздравила завршетак процеса интеграције припадника Цивилне заштите.

Они ће и на новим радним местима, како је наведено, наставити да буду у функцији заштите интереса српске заједнице у покрајини.

Улога коју су у српској заједници на КиМ припадници Цивилне заштите до сада обављали у оквиру те институције биће очувана њиховим ангажовањем у структурама у којима су упослени од 1. јануара 2016.

Канцеларија за КиМ подсећа да су Београд и Приштина крајем марта прошле године, уз посредовање гаранта, усагласили споразум о интеграцији 483 припадника Цивилне заштите.

Иако је пуна интеграција требало да буде завршена још 1. септембра, до тада је уговоре потписало само 105 припадника.

Затим је Приштина самоиницијативно неколико пута померала рокове за примену усаглашеног споразума, док је Београд све досадашње обавезе у вези са спровођењем овог споразума у потпуности испоштовао.

"С обзиром на негативно искуство са Приштином у вези са интеграцијом припадника МУП-а, услед чега је њих 149 још неинтегрисано, Београд је инистирао на истовременој интеграцији свих преосталих 378 припадника Цивилне заштите", наводи се у саопштењу.

Прихватање ових услова од Приштине и проналажење трајног решења за упошљавање припадника Цивилне заштите на северу Косова и Метохије, иако закаснело, јесте мали али важан корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине и потврда да се уз постојање добре воље могу пронаћи решења за несугласице и чинити помаци у правцу изградње поверења, кажу у Канцеларији.

Влада Косова саопштила је да је у складу са споразумом Београда и Приштине од 26. марта, расформирана Цивилна заштита.

"Бивши припадници ове структуре, њих 483 су интегрисани у институције Косова, сходно Закону о цивилној служби. Данас је радне уговоре потписало 378 припадника Цивилне зажтите, док је раније у октобру прошле године уговоре потписало 105 припадника ове формације", наводи се у саопштењу Владе Косова.

Како је саопштено из Владе Косова, министарка за дијалог Едита Тахири изјавила је да гашење такозване Цивилне заштите "представља значајан корак у ширењу суверенитета и на северном делу земље и резултат је дијалога о нормализацији односа Косова и Србије који се води у Бриселу".

Тахири је, како се наводи у саопштењу, казала да је Приштина испунила овај и друге споразуме које је потписала са Београдом у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи