Апели приштинског пароха да се поправе врата цркве

Владика рашко-призренски Теодосије најоштрије је осудио најновији случај скрнављења још незавршеног храма Христа Спаса у центру Приштине. Учесници протеста албанске опозиције су у суботу током окупљања код народне библиотеке користили цркву као јавни нужник.

Епархија Рашко-призренска апелује на општину Приштина, Министарства за просторно планирање и културу на Косову да што пре поправе метална врата која су постављена на уласку у храм и да га претходно очисте након овог случаја скрнављења.

Полиција није реаговала када су албански демонстранти улазили у цркву. Међутим, леигитимисала је данас екипу РТС-а која је са приштинским парохом обишла цркву.

Црква је и изнутра исписана графитима, а од зуба времена видљиви су трагови урушавања.

Приштински парох Дарко Маринковић нема кључ нити могућност да закључа и заштити цркву.

"Више не знам шта нисмо чинили као институција да се црква заштити. Јесте једно време била затворена. Ево, видите, врата су поново отворена. Кључеви никада нису предати нити епархији нити мени као свештенику који живи у овом граду и то је нешто што је још један довољан показатељ томе да они нама не желе да признају власничко право које је очигледно и евидентно", рекао је приштински парох.

Бранимир Стојановић, земеник косовског премијера рекао је за РТС да храм у Приштини многима смета и да би многи желели да га потпуно уклоне и да се не види да је у Приштини некада живело 60 хиљада Срба а не као данас.

„Он ће и даље бити скрнављен, све док не буде заштићен, као и сваки храм, на адекватан начин", рекао је Стојановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи