Вербић: Надам се да нам следи реформа свих предмета

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да се нада да нам следи реформа свих предмета, тако што ће се много више обратити пажња на то шта су циљеви образовања и жељени исходи појединачних предмета.

Вербић је новинарима рекао да на основу тога треба формирати став шта треба да се учи, а не на основу тога ко ће имати колико часова и како ће се предмет звати.

Говорећи о веронауци и грађанском васпитању, министар је истакао да су важни сви предмети у школи, а не само та два обавезна изборна предмета.

''Морамо да имамо процену ефеката за било који предмет почевши од саме математике. Математику учимо много више него што учимо грађанско или веронауку и ту нам је такође важно да имамо ефекте учења и да ли ту нешто треба мењати'', објаснио је Вербић, додајући да и о томе стручна јавност мора да да свој суд.

Како каже министар, не можемо очекивати да било каква једнократна анализа покаже какви су ефекти предмета.

''То је нешто што мора да се ради стално, али исто тако стручна јавност мора да буде стално укључена у поновно вредновање онога што имамо као тренутни план и програм'', рекао је Вербић.

Министар је напоменуо и да је питање веронауке и грађанског васпитања важна тема и да је дискусија неопходна, али да неће дозволити да она буде само на медијском нивоу него да мора да се пробуди и стручна јавност.

''У овом случају сви они од чијих одлука зависи какву ћемо школу имати морају да дају своје мишљење, да се укључе. Назовимо овај процес буђењем стручне јавности. Они морају да кажу шта мисле о плану и програму за било који појединачни предмет у нашим школама'', напоменуо је Вербић.

На питање да ли ће министарство оформити неку комисију и окупити их на једном месту, Вербић је одговорио потврдно.

Неопходан нови закон о платама

Мора се донети нови закон о платама и уколико досадашња верзија закона није довољно добра потребно је побољшати је, тврди министар.

Према речима Вербића, Министарство просвете, науке и технолошког развоја има бројне кориснике буџетских средстава и за разлику од неких других министарстава има више од 140.000 оних чије плате зависе од тога како ће бити уређене законом о платама или неким другим законом.

Циљ је да држава има контролу над тим системом, односно, да оно што су сопствени приходи неких установа буду уређени законом, напоменуо је министар.

Вербић истиче да је циљ да се уреди колико од тих прихода може да се искористи за увећање зараде.

"То је важно почевши од института који се баве науком па све до предшколских установа које могу да имају проширене делатности, односно, на неки начин да увећају своје приходе. Важно нам је за сваку појединачну институцију и школске и студентске домове. Код свих њих морамо да уредимо плату у складу са тим на који начин користе сопствена средства", објаснио је министар.

Вербић је навео и да је најмање битно када ће се гласати, а најважније је да у том нацрту постоје сви елементи који су битни за добар закон.

"Пре или касније морамо да направимо добар закон о платама", закључио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи