Обрадовић: НУНС ће поднети пријаву против Стефановића

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић изјавио је да ће НУНС поднети пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића како би се утврдило на који начин је дошао до сазнања да ће бити објављене информације да је полиција пратила једну новинарку.

Небојша Стефановић је, гостујући на РТС-у, изнео информацију да ће се наредних дана у јавности повести прича о праћењу једне новинарке која је, како је навео, радила још у време Слободана Милошевића.

Према речима Стефановића, преседник једног новинарског удружења ће јавности изнети то као скандалозну ствар и додао да не постоје индиције, нити докази да се тако нешто догодило, али да ће институције, пре свега тужилаштво, радити свој посао и у овом случају. 

"Забринути смо због овога и тражићемо да надлежни органи испитају оптужбе да се новинари прате без законског основа", рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Обрадовић није желео да открије идентитет новинарке која је наводно праћена и радника МУП-а који је поднео пријаву јер, како је рекао, жели да скрене пажњу јавности са појединаца на појаву.

"И мене и подносиоца пријаве узнемирила је изјава министра Стефановића у Дневнику РТС-а. Како министар може имати увид у то шта ће ко да каже ако, како тврди, нико није праћен и зашто се обраћа јавности и унапред квалификује наводе из кривичне пријаве", упитао је Обрадовић.

Према речима преседника НУНС-а, суштинско питање је како је министар Стефановић, истог дана када се Обрадовић састао са подносиоцем пријаве, дошао до сазнања о том сусрету.

Обрадовић није желео да одговори на питање уредника "Информера" Драгана Ј. Вучићевића да ли је име подносиоца пријаве Трипковић и да ли је реч о раднику МУП-а који је раније подносио лажне пријаве против челника тог ресора.

Председник НУНС-а је додао да новинарка није знала да је била праћена као и да према његовим сазнањима, у овом тренутку она нема обезбеђење.

Упитан зашто се толико чекало са подизањем пријаве против министра Стефановића ако се наводно праћење одиграло крајем 2014. године, Обрадовић је рекао да то питање треба поставити подносиоцу пријаве.

Потпредседник НУНС-а Жељко Бодрожић оценио је да је након објављивања пријаве против министра Стефановића "ситуација веома озбиљна" јер тај документ, како је навео, говори "колико се незаконито ради у делу полиције".

"Имали смо ванредну седницу Извршног одбора јутрос поводом ове пријаве. Ситуација је веома озбиљна и нама није у првом плану о којој се новинарки ради, мада је и то битно, већ је битно шта се ради", казао је Бодрожић.

Новинарка недељника Време, Јована Глигоријевић, оценила је да је кључна ствар то што је министар унутрашњих послова знао да је подносилац пријаве ступио у контакт са Обрадовићем што како је навела, "доприноси осећању страховладе."

Конференцију за новинаре у београдском Медија центру обележила је оштра расправа уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића и осталих новинара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи