Вулин: Исплата дуга војним пензионерима

Исплата дуга за све војне пензионере почиње данас, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, наводећи да је за то издвојено више од 5,5 милијарди динара. Вулин је додао да Закон о финансијској подршци породицама са децом неће умањити давања породиљама.

Исплата почиње оним војним пензионерима који су потписали споразум са државом, а којих је више од 30.000, као и наследницима појединих пензионера, са којима се још потписују уговори, навео је министар.

"Од данас на њихове банковне рачуне уплаћује се договорени износ, и то целокупан износ у једној рати", рекао је Вулин.

То, према његовим речима, показује да држава држи до своје речи и да том исплатом дефинитивно исправља неправду према војним пензионерима.

"Ако је ико мислио да држава неће одржати своју реч, данас може да каже и хвала. Ако мисли да треба да каже извини, може и да се извини, али то није потребно. Држава је одржала своју реч", нагласио је Вулин.

Министар је истакао да су средства већ пребачена, а да је на војним пензионерима да дођу и узму новац.

Такође, додао је и да Влада не прави нове дугове, већ враћа старе.

Директорка ПИО фонда Драгана Калиновић рекла је да ће војни пензионери који нису потписали споразум о вансудском поравнању, моћи да остваре право на исплату дуга у редовном управном поступку, али ће им у том случају бити исплаћен само номинални износ.

Калиновићева је истакла да и даље постоји велико интересовање за потписивање вансудског поравнања.

"Разговараћемо да ли можемо да продужумо рок за потписивање вансудског поравнања, јер се у том случају пензионерима или њиховима наследницима исплаћује и камата, чиме се апсолутно обештећује њихов дуг", рекла је Калиновићева.

Војним пензионерима, који су још 2008. остали ускраћени за повећање пензија, сада ће бити исплаћени заостаци.

"Давања породиљама неће бити умањена" 

Министар Вулин је рекао да нови Закон о финансијској подршци неће умањити, већ, напротив, повећати давања породиљама, елиминисати злоупотребе и по први пут увести две категорије жена које никад до сад нису имале права на накнаду.

Реч је о женама власницама пољопривредних газдинстава и женама које су ангажоване на уговорима о привременим и повременим пословима.

Такође, уколико се закон усвоји, породиље ће од 1. јула накнаду добијати директно на свој рачун, уместо преко послодавца.

Вулин је рекао да никада до сада један Нацрт закона није регулисао питање накнаде породиљама на тако широком нивоу.

"Увели смо две потпуно нове категорије породиља, које ће добијати надокнаду, а никад до сад нису, и жао ми је што о томе нико неће да говори, што се злонамерно приказује закон и што због нечијих злоупотреба хоће да прикажу како читав закон хоће да умањи давања", рекао је министар.

О оваквом закону се "годинама причало", а његово доношење биће велики помак, закључио је Вулин.

За повезивање стажа пријавило се око 7.500 радника

Радницима предузећа у реструктурирању, који су пред пензијом, а имају "рупе у стажу", држава је омогућила да се до 31. децембра пријаве, како би им стаж био повезан.

"Пријавило се око 7.500 од 13.000 радника. Могло је и више", рекао је Вулин.

Министар је додао да ће бити размотрено да ли може да се продужи рок за пријављивање, али је истакао да је "то питање за неко друго министарство".

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи