Ашанин: Обновом КЦС смањиће се листе чекања

Директор Клиничког центра Србије доц. др Милика Ашанин за РТС каже да листе чекања у болницама нису само проблем у Србији већ у целом свету, али да се ради на томе да се број пацијената који чека на лечење смањи. Иако су листе чекања у болницима краће, пацијенти и даље на поједине дијагностичке процедуре и операције чекају од неколико месеци до неколико година.

Разлози за чекање на лечење у болницама су многобројни - од недостатка капацитета, кадра, до опреме и материјала. Гостујући у Дневнику РТС-а доц. др Милика Ашанин истиче да у Клиничком центру Србије (КЦС) има помака и да се листа чекања смањила са девет на три месеца.

"Листе чекања не постоје само у Србији већ свуда у свету и оне су проблем свуда. Што се тиче КЦС има помака, листе чекања смо од јуна 2014. смањили са девет на три месеца. Тада смо на листи чекања имали 911 болесника, сада имамо за 30 одсто мање", каже Ашанин.

Ашанин истиче да доктори максимално раде, да се од укупно 8.500 операција катаракте 5.000 уради у КЦС а остало у другим болницама. Додаје да просечан хирург уради 400 операција годишње.

"У КЦС у одељењу за ортопедију имамо застој због прилива пацијената из Ургентног центра који морају хитно да се оперишу, има 1.000 таквих пацијената", каже Ашанин.

Истиче да јавне набавке морају да се среде, јер како каже, или касне или има жалби па се одгоди поредмет и губи се три до шест месеци.

Додаје да је реконструкција и проширење зграде у којој се лече пацијенти после толико деценија, велики потез Владе Србије.

"Велика одлука Владе Србије је да се обнови здравство. Та средства су само један подстицај, а руководиоци морају више да се брину о центру које воде", истиче Ашанин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи