Синдикат одбране: Политичка злоупотреба Војног синдиката

У последњих неколико дана, али и месеци, сведоци смо да се војни синдикати више користе у сврху политичког деловања, него у сврху основног принципа синдиката - а то је заштита радничких права, а управо из тих разлога група ентузијаста окупила се и формирала Синдикат одбране Србије, саопштено је из тог синдиката.

"Наш синдикат не жели да учествује у политичким играма, нити да ради мимо законом одређених прописа, већ да се избори да запослени у Министарству одбране и Војсци Србије евентуално стекну права која их сада не следују, као и да се истински бринемо и боримо за побољшање социјалног статуса запослених у МО и ВС", наводи се у саопштењу Синдиката одбране Србије.

"Као што смо могли видети у претходном периоду, поједине политичке партије користиле су војни синдикат како би прикупиле гласове на изборима. Избори су прошли, али коришћење војних синдиката у политичке сврхе није посустало, напротив постало је још учесталије и чешће", додаје се у саопштењу.

Како се наводи, сведоци смо како се претходних дана војни синдикат користи у сврху отвореног политичког агитовања, притом кршећи Законом о Војсци прописане норме, а кријући се иза става да желе искључиво добробит припадницима Војске. Војни синдикат упорно покушава да јефтиним политичким поенима придобије чланство, уместо да то постигне својим радом и залагањем на борби за побољшање стандарда.

"Наша је обавеза да обавестимо јавност о следећем: Стање у Војсци Србије није ни изблиза такво каквим га представљају чланови једног од једанаест синдиката који делују у МО и ВС, то је директни напад на институцију од највећег поверења, док је министар одбране, лично, права и једина мета напада. Да ли је војном синдикату циљ урушавање институције зарад личних интереса, добијања слуžбених аутомобила и секретарица и, ако јесте, молимо да то кажу отворено", додаје се у саопштењу.

Такође се Упорно заборавља како је, и уз чију помоћ, тај исти синдикат добио репрезентативност (генерали и други високи официри другим синдикатима су забрањивали презентовање, али је зато, сада репрезентативном синдикату, то било омогућено, уз обавезно присуство што већег броја припадника јединице).

Такође, говорити о поштовању прописа, а притом не поштовати исте, је апсурд, напомињу из Синдиката одбране.

"Орган за утврђивање репрезентативности, уколико то не учини министар, јесте Одбор за утврђивање репрезентативности, као орган Владе РС, па остаје нејасно зашто се том органу нису обратили чланови Војног синдиката Србија, ако им је неко право било ускраћено. Законом о Војсци строго је забрањен штрајк, на шта су пре неколико недеља представници синдиката позивали своје чланове, а да притом ни по ком основу представници синдиката нису одговарали, већ су издали саопштење у ком тврде да министар врши притиске на представнике синдиката издајући незаконита наређења", наведено је.

Као и много тога у претходним саопштењима ни ово није тачно, нико никада није вршио притисак, нити је одговарао за синдикално деловање, иако по поступцима који се виде у претходном периоду има подоста материјала, додаје се у саопштењу.

"Најновијим саопштењем војни синдикат и сам потврђује да је прекршио Закон о Војсци, члан 14., у ком је свака политичка активност, изузев коришћења активног бирачког права, забрањена. Питамо Вас, да ли је и да ли ће неко од представника војног синдиката одговарати због грубог кршења закона? Ко је оличење незаконитости: министар или војни синдикалци?", упитали су из Синдиката одбране.

"Придруžжујући се натписима таблоидних новина, војни синдикат подлегао је утицају и ушао у врзино коло из кога је тешко изаћи. Морамо навести да је на састанцима са министром одбране и представницима Генералштаба изнето више аргументованих чињеница које војни синдикат овом приликом покушава да оповргне. На тим састанцима министар одбране јасно је аргументовао зашто је стопирана набавка медицинског материјала за ВМА, како је у магацинима пронађено више хиљада пари чизама, као и ћелије за акумулаторе за авионе типа Миг, а између осталог и да је издато наређење да првенство лечења на ВМА имају војна лица", саопштио је Синдикат одбране Србије.

Међутим, представницима војног синдиката не одговара да се поштује закон, како Закон о Војсци, тако ни Закон о јавним набавкама и због тога износе неаргументоване чињенице. Апсолутно је нетачна чињеница да лечење цивилних осигураника финансирају војни осигураници, а да приходе убира будџет; напротив, сва лечења цивилних осигураника рефундира РФЗО, сем лечења која цивилни осигураници сами плаћају, истакнуто је у саопштењу.

"Изоставља се чињеница да је уназад, претходних четири до пет, а и више година, неко намерно и неаргументовано куповао опрему на ВМА, дозвољавао да истекну ресурси и тиме директно оштетио будžет МО и РС", саопштио је Синдикат.

Да ли министар треба дозволити да се то и даље настави или да спречи незаконите и набавке које нису у интересу војних осигураника?

"Синдикат одбране Србије не жžели да се бави политиком и, с тим у вези, не žжели да даје своје мишљење да ли треба сменити министра одбране, наш синдикат инсистира једино на заштити запослених у Министарству одбране и Војсци Србије, али не можžе остати нем и прећутати оно што је у истом министарству постигнуто у последње време", истакли су у саопштењу.

Настављена је модернизација војске и повећан је извоз, као и рекордан одзив за добровољно слуžжење војног рока под оруžжјем. Значајно је унапређена одбрамбена индустрија која је први пут постигла позитивне резултате, такође скоро 1.000 припадника Војске Србије добило је стан, док је око 450 њих стамбено питање решило путем кредита, пресечено је више случајева корупције, и то у областима продаје вишкова наоруžања, набавке наоруžања, здравства и решавања статусних питања, напомињу из Синдиката одбране.

Такође је, како додају, министар одбране донео одлуку о обустављању набавке медицинског материјала, чиме је спречен покушај да се без примене Закона о јавним набавкама, по хитном поступку изврши набавка у вредности од 114,5 милиона динара.

Набављени су акумулатори за авионе типа "миг", иако је накнадном контролом, наређеном од стране министра одбране, утврђено да су у магацину постојале ћелије за наведене акумулаторе.

Једна од значајних ставки која је учињена по основу статусних питања јесте налог министра одбране да се сагледају модалитети продуžжења уговора о раду професионалним војницима до навршених 46 или 48 година žивота.

Синдикат одбране Србије успео је, како се напомиње, јаким аргументима и поштујући Закон о Војсци да у новом Нацрту Закона о систему плата запослених у јавном сектору, након одржžаних јавних расправа, у исти тај закон уврсти и цивилна лица запослена у Министарству одбране и Војсци Србије како би се изједначили са својим колегама у цивилству.

"Уз констатацију да ће Вас поштовати онолико колико Ви њих поштујете и колико поштујете законе Републике Србије, наш синдикат јасно стаје на страну социјалног дијалога у законски предвиђеним оквирима не дозвољавајући да подлегне под било чији политички утицај", истиче се у саопштењу.

Раније данас поново се био огласио Војни синдикат Србије саопштењем којим је наставио "обрачун" са министром одбране Братиславом Гашићем, стављајући му на терет незаконите одлуке и лоше стање у војном здравству и војсци уопште.

После јучерашњег саопштења да подржавају одлуку председника Србије Томислава Николића о постављењу појединих официра на упражњена формацијска места, укључујући место начелника ВМА, те одговора Министарства одбране да су благовремени министрови предлози председнику Србије одбијени без образложења, из тог синдиката данас поручују да више верују Николићу него Гашићу.

У Војном синдикату кажу да је због" немара и незаконитог рада" министра одбране и "свих других који безобзирно крше законе, неминован и неизбежан излазак Војске на улице Србије, у протесте и штрајк глађу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи