Има ли места за ГМО производе на српској трпези

Ако Србија буде приступила Светској трговинској организацији, што је један од услова у преговорима са Евроском унијом, мораће да промени прописе у области производње и промета генетски модификоване хране. То је најавила и шефица преговарачког тима са ЕУ, а у јавности су све гласније приче о лобирању да се тај процес брзо завиши. Ипак, дебата противника и заговорника генетски модификоване хране не престаје.

Према важећем закону нећемо ни куповати ни јести генетски модификовану храну. Али, ако будемо приступили Светској трговинској организацији, што се већ најављује – промет генетски модификоване хране мораће да се дозволи. Спекулише се да лобисти увелико раде на убрзаној измени прописа.

У министарству пољопривреде кажу да закон о ГМО и даље важи и да се тренутно не ради на новом пропису. О томе није расправљао ни Скупштински одбор за пољопривреду.

"Мој став као човека, као некога ко је рођен у њивама, ко има 50 година искуства у пољопривреди, је да Србија не сме да дозволи производњу ГМО на својим ораницама", рекао је председник тог одбора Марјан Ристичевић.

Ипак, улазак у СТО – па и промет ГМО, услов је да би се затворило поглавље 30 у преговорима са ЕУ.

Колика би била штета по здравље – питање је око којег се дуго споре стручњаци.

"У другој генерацији долази до промена на унутрашњим органима, у трећој генерацији у повећаној учесталости јединки које обољевају од тумора, а у четвртој генерацији бесплодност која онемогућава чак и просту репродукцију", објашњава професор на Пољопривредном факултету др Миладин Шеварлић.

Његова колегиница, професорка Гордана Шурлан Момировић, каже да генетички модификоване биљке нису отровне, ни опасне. "Не изазивају канцер, већ 20 година се користе и уласком у Европу ми се морамо пролагођавати законима Европске Уније", поручује Гордана Шурлан Момировић.

А 19 чланица Европске уније забранило је узгој ГМО, док је промет дозвољен. Русија и Кина забраниле су и једно и друго. Како би Србија могла да заштити своју привреду, ако буде морала да поштује правила глобалног тржишта?

"То поглавље, које тангира проблематику промета, може да се затвори непосредно пре него што се уђе у ЕУ, а да Србија искористи период који је пропустила да као највећи произвођач соје која није генетски модификована, и 10. светски произвођач кукуруза који није модификован, прерађујемо кроз наше сточарство у нашој индустрији и извозимо производе без ГМО", рекао је Шеварлић.

Гордана Шурлан Момировић указује да Србија не мора да узгаја те биљке, већ једноставно да повећа марже, таксе, па да се види да ли ће сељацима бити јефтиније да купе Монсантове производе или производе Института за кукуруз.

У једном су и противници сагласни – ГМО храна би морала да буде јасно обележена како би сваки грађанин знао шта једе. Нова ознака – "Дунав соја" од скоро је једина домаћа ознака која гарантује намирнице без генетски модификованих организама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару