Комесаријат одбацио примедбе омбудсмана на услове у Шиду

Примедбу заштитника грађана Саше Јанковића да су услови збрињавања избеглица у Прихватном центру у Шиду "испод сваког минимума" одбацио је Комесаријат за избеглице и миграције.

Саша Јанковић је у среду, након обиласка граничног прелаза код Шида, заједно са хрватском колегиницом Лором Видовић рекао новинарима да су услови збрињавања избеглица у Прихватном центру у Шиду испод сваког минимума и да ће ускоро упутити предлоге како да се то питање што боље реши.

"Услови у Прихватном центру у Шиду, где топлу собу, кревет, здравствену негу, ћебе и храну налазе на хиљаде миграната, тешко да су 'испод сваког минимума'", пише у саопштењу Комесаријата.

У Комесаријату кажу да са нестрпљењем очекују састанак са заштитником грађана и његове предлоге како да са постојећим људским и финансијским ресурсима дођемо до боље координације и организације посла.

Комесаријат подсећа да последњих осам месеци улаже надљудске напоре да обезбеди достојан пролаз стотинама хиљада несрећних људи који беже из ратом захваћених земаља Азије и Африке.

"На тој рути, којом је прошло до сада више од пола милиона људи, међу њима хиљаде деце, успели смо да у људском и безбедносном смислу одговоримо изазову, за шта нам признање одаје Европска унија и цео свет", наводе у Комесаријату, додајући да им је најдража захвалност коју добијају од самих миграната.

О томе се, како додају, лично уверио и заштитник грађана Саша Јанковић у Прихватном центру у Шиду када су му рекли да се "у Србији можемо погледати у очи", јер се према њима хумано поступа.

Јанковић се уверио и да на терену раде, како је сам рекао, "пожртвовани и посвећени људи којих је мало".

Ако је неколико прљавих тоалета, које дневно користе на стотине миграната, најважније запажање, и ако се не види ништа добро што је за те људе урађено, Комесаријат за избеглице и миграције позива оне који имају такве примедбе да упуте конструктивне и добронамерне сугестије, које би допринеле побољшању услова, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару