Сузбијање корупције и деполитизација кључни за поверење

Сузбијање корупције и деполитизација полиције кључне су за раст поверења грађана у полицију, а МУП је почео свеобухватну реформу са посебним фокусом на јачању унутрашње контроле у том циљу, речено је на скупу "Промоција интегритета полиције на Западном Балкану".

Министарство унутрашњих послова Србије може да рачуна на подршку Европске уније и Мисије ОЕБС-а у процесу реформи које су циљ Поглавља 24 у преговорима са ЕУ, речено је на конференцији и истакнуто да је МУП почео свеобухватну реформу, са посебним фокусом на јачању унутрашње контроле, како би се смањила корупција у полицији.

На конферецији у организацији регионалне мреже организација цивилног друштва "Поинтпулс" и Мисије ОЕБС-а у Србији, истакнуто је и да су целом региону потребне јаке институције које ће се борити против организованог криминала и корупције, те да је улога цивилног друштва у томе веома важна, пре свега због јачања демократије.

Помоћник министра унутрашњих послова Србије Љубиша Николић рекао је да процес европских интеграција пружа могућност за институционалну изградњу и јачање капацитета полиције и оквир за бољу и ефикаснију администрацију.

Николић је нагласио да ће нови закон о полицији, који ће ускоро бити усвојен, омогућити системску, институционалну и функционалну реформу МУП-а, те да је још један од важних реформских циљева у процесу европских интеграција развијање плана јачања интегритета и поштовање кодекса полицијске етике.

"У нацрту закона о полицији, који ће бити брзо усвојен, доста пажње је посвећено превентивним механизмима за смањење корупције", рекао је Николић.

Истакао је да активности на сузбијању корупције не само у полицији већ и у другим органима могу бити ефикасне само ако постоји подршка свих заинтересованих страна - полиције, јавности, организација цивилног друштва и медија.

Нови закон о полицији, рекла је шефица Одељења за полицијске послове Мисије ОЕБС-а у Србији Дениз Мацолани, отвара драгоцену прилику и могућност да се направи добар систем унутрашње контроле.

"Покушавамо да охрабримо владу да донесе одлуку каква врста унутрашње контроле је потебна Србији", рекла је Мацолани и додала да је за сваку похвалу то што су интегритет и одговорност напокон питања о којима се расправља у јавности.

Нагласила је и да МУП има пуну подршку ОЕБС-а у реформи полиције.

Да Србија може да рачуна на помоћ Европске уније у реформи полиције и активностима око поглавља 24, истиче и шеф Првог сектора операција делагације ЕУ у Србији Николас Бизел, који каже да полиција има кључну улогу у заштити права грађана и очувању јавног реда, али увек поштујући владавину права и основна права грађана.

Полиција доприноси очувању демократских вредности једног друштва и због тога мора сама по себи да буде демократска у размишљању и фунцкионисању, навео је Бизел.

Истакао је да су потребни јасни и прецизни закони који су за полицију смернице и да је најважније да постоји једнакост свих грађана пред законом, као и максимална посвећеност и професионализам, који неће дозволити да лични интереси угрожавању служење држави.

"Корупције не сме бити у полицији, јер она штети не само спровођењу послова полиције, већ и угледу полиције. Због својих великих репресивних овлашћења, полиција мора да штити људска права и слободе, јер управо то гради интегритет полиције", рекао је Бизел.

Навео је да су надзорни механизми над полицијским радом кључни како би се спречиле неправилности, те да тако скупштински одбори, омбудсман, медији и организације цивилног друштва имају кључну улогу у указивању на повреде људских права, штетност цурења података у раним фазама истраге, извештавају о раду полиције.

Потпуковник италијанских Карабињера Алфредо Савиано рекао је да је боља комуникација кључ у успостављању поверења између грађана и полиције.

Додао је и да унутрашња контрола полиције мора бити централизована, како би била ефикасна.

Директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић рекла је да без одговорне полиције нема безбедних грађана, те да полиција не може бити ефикасна ако не постоји поверење грађана.

Оценила је да полиција у региону имају релативно исто наслеђе и да је добро да у процесу реформе размењују информације.

Према њеним речима, одговорна полиција није само кључ за поверење грађана, већ и кључ да полиција постане кредибилан партнер колегама у ЕУ.

"Нема реформе ако нема одговорне полиције и нема сарадње у борби против организованог криминала или у решавању мигрантске кризе ако се не верује у честитост и одговорност институција и појединаца", рекла је Соња Стојановић Гајић.

Истакла је да је одговорна полиција предуслов за спровођење свих других реформи у оквиру Поглавља 24, које се тиче правде, слободе и безбедности.

Истраживач Београдског центра за безбедносну политику Саша Ђорђевић рекао је да су свим полицијама у региону заједнички проблеми рад унутрашње контроле, неодговорно управљање људским ресурсима, као и политизација.

Према његовим речима, и даље у региону не постоји довољно оперативна независност полиције и различити политички интереси утичу на њен рад.

"Добро је што су сва министарства увидела те проблеме и целокупан процес реформе полиције тако може да се убрза", рекао је Ђорђевић.

Конференција је заједничка иницијатива регионалне мреже организација цивилног друштва "Поинтпулс" и Мисије ОЕБС-а у Србији.

Конференцијом "Промоција интегритета полиције на Западном Балкану" завршава се прва година у реализацији пројекта "Пулс интегритета и поверења полиција на Западном Балкану" који подржава Европска унија кроз регионални програм "Подстицање цивилног друштва".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару