ФХП за усвајање стратегије за просецуирање ратних злочина

Поводом Међународног дана људских права, Фонд за хуманитарно право позвао је Србију да усвоји националну стратегију за процесуирање ратних злочина, јер сматра да се процесуирање починилаца ратних злочина и других тешких кршења људских права током оружаних сукоба деведесетих година, одвија споро и недовољно ефикасно.

Фонд за хуманитарно право у саопштењу апелује на институције државе да своју посвећеност заштити људских права и испуњавању међународних обавеза демонстрирају конкретним делима, која ће бити "видљива хиљадама жртава тешких злочина почињених од стране српских снага".

Усвајањем Националне стратегије за процесуирање ратних злочина решили би се озбиљни системски проблеми у овом домену, сматра ФХП.

Та невладина организација је позвала државу да усвоји и Модел закона о правима цивилних жртава у оружаним сукобима и у вези са оружаним сукобима у периоду од 1991. до 2001. године, као и да спроведе институционалне реформе којима ће се појединци одговорни за организовање, извршавање и сакривање злочина уклонити из институција.

На тај начин ће се, како се наводи, спречити даље опструкције утврђивања чињеница и успостављања правде за недела почињена у прошлости.

ФХП сматра да поцес европских интеграција може да понуди оквир за осмишљавање и реализацију реформи у овим областима, уз укључивање свих механизама транзиционе правде у садржај Поглавља 23, које се односи на правосуђе и основна права.

Поред тога, ФХП у саопштењу наводи да је тренд смањивања броја оптужница најнижи ове године, која се завршава, како се наводи, без иједне потврђене оптужнице за ратне злочине, а сматра и да суд починиоце злочина често благо кажњава.

Та невладина организација је навела да Србија има обавезу да примењује норме међународног права и људских права на случајеве системских кршења људских права током 90-их, јер је потписница готово свих релевантних међународних уговора и протокола у којима су уткане обавезе државе да процесуира починиоце кршења људских права, а да жртвама пружи одговарајућу сатисфакцију, подршку и признање, наводи се су саопштењу.

ФХП је навео да је резултат 12-годишњег процесуирања ратних злочина у Србији – 46 правоснажно осуђених починилаца, као и да је нарочито мали број оптужница за злочине на Косову, упркос правноснажним пресудама пред Хашким трибуналом.

"Високорангирани официри војске и полиције фактички су амнестирани од одговорности јер ове категорије починилаца, а институт командне одговорности, предвиђен међународним и домаћим правом, до сада није примењен ни једном", наводи се у саопштењу.

ФХП указује да систем подршке жртвама и заштите сведока не ствара климу у којој се жртве и сведоци осећају сигурно да говоре и они због тога радије бирају да ћуте.

"Тужилаштво за ратне злочине трпи јавне политичке притиске и претње које долазе од највиших инстанца власти", сматра ФХП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару