Удовички: Економски потенцијал лежи у локалним самоуправама

Без уређења привредног амбијента на нивоу локалних самоуправа неће бити раста ни на нивоу државе, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички на скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО) у Београду.

"Иза нас је успешна година, у тешком времену у коме није мала ствар да смо успели да окренемо један тежак брод, финансијски теретњак, са литице на супротну страну. Има још пуно посла и још је већи изазов да се те победе направе трајним, да се продубе и прошире", рекла је Кори Удовички у Сава центру.

Подсетила је да се мора наћи решење за предузећа у реструктурирању, као и да је потребно наћи стратешке партнере како би се она поставила на ноге или им у супротном следи затварање.

"У локалним самоуправама смо пре две године затекли врло лошу финансијску ситуацију која се захваљујући напорима владе и локалних власти у 2015. години мало поправила и иде на боље. Без уређене власти на локалном нивоу нећемо успети да уредимо ни српску државу јер она мора да почива на добро уређеним локалним заједницама", оценила је Удовички.

Она је приметила да је на папиру велики део надлежности на властима на локалном нивоу, а да у пракси то није тако, јер се често, када треба да донесу неку одлуку, обраћају републичким органима, министарствима, итд..

Министарка је, такође, рекла да велики економски и креативни потенцијал лежи у локалним самоуправама, али да енергија није усмерена да се тај потенцијал на најбољи могући начин и искористи.

Према њеним речима, процес децентрализације је закочио и неће моћи да се унапреди тако што ће послови локалних самоуправа бити пребачени у надлежност републике.

"Наредна година, 2016, јесте година која мора да буде последња у којој република одлучује и налази решења за локалне самоуправе. Потребно је да седнемо и отворено разговарамо како би се нашло законско решење и знало ко је одговоран за рад на локалном нивоу у сваком сегменту. Волела бих да је било више консултација у вези нацрта закона о финансирању локалних самоуправа, али је добро што је он стављен на јавну расправу четири месеца пре рока који је договорен са ММФ-ом, а у коме би требало да буде усвојен (закон)", изјавила је Удовички.

Министарка је додала да је циљ био да се поједностави систем прихода, да привреда наилази на мање трошкове код плаћања обавеза, да се створи предвидив привредни амбијент.

"Циљ није био да кад се неки од прихода укида или смањује да локални буџети губе, већ да се нађу алтернативни извори прихода за њихове касе", изјавила је она.

Удовички је апеловала на дијалог локалних самоуправа са државом, наглашавајући да то мора да буде дијалог "тако да на крају сви имамо више, а не како да неко за себе извуче што више", поручила је она. Уколико буде усвојен у скупштини, закон би требало да ступи на снагу 2017. године.

На скупштини Сталне конференције градова и општина, шеф Делегације ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт је рекао да је Србија много постигла у процесу европских интеграција у последњих годину дана, на чему јој је честитао. 

Давенпорт је подсетио да се 14. децембра очекује отварање првих поглавља за приступање Србије Унији и оценио да су многе општине смогле снаге да се суоче са изазовима избегличке кризе.

"Србија је имала изузетно хуману и конструктивну улогу у мигрантској кризи и важно је да се ваш глас чује када се доносе одлуке о овој хуманитарној катастрофи", рекао је Девенпорт.

Девенпорт је нагласио да је поносан на сарадњу коју ЕУ има са многим општинама, додајући да се то не односи само на њихову сарадњу у ванредним ситуацијама, каква је била прошле године када су нашу земљу погодиле незапамћене поплаве.

Указујући на потребу реформисања управе на националном и локалном нивоу, шеф Делегације ЕУ је рекао да "грађани и потенцијални инвеститори имају право да очекују квалитетан амбијент за живот и пословање".

"ЕУ је спремна да у партнерском односу са СКГО подржи реформе служби локалне администрације, ако од јануара 2016. буде усвојен Нацрт закона о финансирању локалне самоуправе", навео је Давенпорт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару