Ефекти кубанске вакцине видљиви после годину дана

Доктор Педро Камило Родригес, имунолог са Кубе и вођа тима који је патентирао лек цимавакс, за РТС говори о томе колико је трајало истраживање и какви су ефекти вакцинације.

Данас ће бити одређени пацијенти који ће у Институту за онкологију у Новом Саду примити вакцину цимавакс. У КБЦ Бежанијска Коса прва два пацијента већ су почела припрему за вакцинацију. Припреме свих пацијената лично ће надгледати кубански доктор Педро Камило Родригес који је дао интервју за РТС.

Колико је дуго трајало истраживање на Куби?

Ми смо радили на вакцини дуже од 20 година, прошли смо кроз различите фазе клиничких испитивања док нисмо дошли до садашњег стандарда.

Колико сте пацијената на Куби подвргли том третману?

Истраживање је обухватило готово 5.000 пацијената на Куби... Када смо почели да примењујемо вакцину, пацијенте смо поделили у две групе, оне који испуњавају критеријуме и на оне који не одговарају. Код пацијената који су имали висок ЕГФ молекул у крви, што је у Куби била готово половина пацијената који су претходно били подвргнути хемотерапији, код тих пацијената, студија је показала, живот је продужен за пет година.

Какви су ефекти вакцине?

Код пацијената који су прошли кроз прву фазу имунизације, болест је прешла у хронично стање, као што је грип. Ефекти су видљиви код пацијената који су примили најмање четири вакцине. После најмање годину дана праћења тих пацијената, види се напредак.

Каква су даља истраживања на Куби у овој области?

Радимо два клиничка испитивања, у која смо укључили 20 пацијената, примењујемо терапију комбиновања хемотерапије и вакцине. Забележили смо да је вакцина безбедна у тој комбинацији и да је код пацијената висок ниво антитела, што је корист од вакцине. Да подсетимо, то је само прва фаза нашег истраживања а постоји и друга у коју је укључено 165 пацијената. Поделили смо их у две групе - једна је подвргнута комбинацији хемотерапије и вакцине а друга прима само хемотерапију. Код пацијената који су подвргнути комбинованој терапији утврђено је да антитела нису угрожена, а клиничка студија показује, иако још нема прецизних података, да им се живот продужава, али та истраживања још нису завршена.

Каква су Ваша искуства у раду с лекарима у Србији

Добро су припремљени, професионалци су, такође прате прописе што је важно када укључујете пацијенте у развој нових лекова. Врло су отворени за размену знања, и они према мени и ја према њима. Веома су добар тим за сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару