Шабић: Надзор над МУП-ом због спискова о вишку радника

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је по службеној дужности покренуо поступак надзора над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности од Министарства унутрашњих послова.

Родољуб Шабић се обратио Синдикату српске полиције и указао на то да је у МУП-у у току прикупљање и обрађивање података о запосленима, у циљу прављења спискова у сврху отпуштања и затражио мишљење о законитости овакве обраде података о личности од стране МУП, наводи се у саопштењу.

Повереник у потпуности подржава све напоре усмерене на неопходну реформу МУП-а и унапређење његових капацитета. Међутим, његово становиште је да обраде података које се врше у ту сврху морају бити у свему у складу са одредбама Устава и закона.

"С тим у вези, МУП, у складу са чланом 110. ст. 1 Закона о полицији (ЗОП) располаже изричитим законским овлашћењем за обраду законом утврђених података о личности у јасно опредељену сврху, односно решавање о радно-правном статусу запосленог", пише у саопштењу.

Обрада неких података о личности у поступку безбедносних провера, као активности МУП-а, није на адекватан начин прописана законом, нису на јасан и недвосмислен начин опредељене врсте података који се обрађују у овом конкретном поступку, ко врши обраду ових података, начин њиховог прикупљања и чувања, рокови чувања и употребе, навео је Шабић.

Шабић је, како је истакао, о овом проблему у последњих неколико година у више наврата обавештавао јавност, апелујући на надлежне да безбедносне провере уреде законом.

Додаје да је чланом 111. ставом 4. ЗОП прописано да се поступак безбедносних провера и садржина образаца који су у функцији поступка уређују актом министра.

"Међутим, имајући у виду одредбе члана 42. Устава Републике Србије, као и недвосмислену консеквентну Одлуку Уставног суда, донету у поступку који је покренуо Повереник, то је у супротности с Уставом, подзаконским актом не може се уређивати обрада података о личности", истиче.

У конкретном случају, поручује, могуће је вршење бројних обрада разнородних података о личности запослених, применом Правилника о поступку безбедносне провере и садржини упитника, дакле на основу подзаконског акта.

"С обзиром да оваква врста обраде података о личности може представљати специфичан, не мали ризик угрожавања права на заштиту података о личности запослених у МУП-у, Повереник је по службеној дужности покренуо поступак надзора, а о резултатима ће по окончању поступка обавестити јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару