Рудник Кална, претња за здравље или не?

Од када је 1966. године затворен, рудник урана код Калне у источној Србији, који је радио само три године, изазива велику знатижељу и стручњака и грађана. Повремено се у јавности полемише да ли је тамо годинама, без ичијег знања, складиштен нуклеарни отпад и да ли има радиокативног зрачења. Званична мерења радиокативности воде, ваздуха и земљишта, коју раде надлежне институције, показују да штетног зрачења нема.

До рудника урана у Габровници који је, шесдесетих година, како многи памте, био центар уранске грознице у Југославији, али и велика тајна, није било тешко ни стићи, ни ући.

Урушене зграде, зарђала постројења, затворена окна. Гајгеров бројач, неочекивано миран.

"Ово је један нормалан терен. Има мало два и по до пет пута појачано основно зрачење земљишта у односу на околни терен али то није ништа страшно", каже Павле Премовић, геохемичар са нишког ПМФ-а.

Милутин Божовић рудник чува 24 године. Каже да није пријатно ноћу и да је сам у кругу рудника.

Село је данас без људи. Старији, чији је животни век овде био 80 година су умрли, деца су се одселила.

"Кроз капију рудника пролазимо стално, а оно што пише радиокативност нема никакве везе", каже Раде Николић пореклом из Габровнице.

Приче о опасносном зрачењу урана Гајгеров бројач није потврдио ни поред пластичних буради које смо затекли у једној од зграда рудника.

В. д. директор ЈП "Нуклеарни објекти Србије" Далибор Арбутина каже да људи могу да буду поптуно спокојни и мирни.

"У хидрометалуршком постројењу Габровница код Калне налази се само део опреме који је остао од Института за технологију материјала ", каже Арбутина.

Влада Србије прошле године је после више од пола века донела уредбу о санацији овог рудника.

Директор Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Слађан Велинов каже да се 50 година нико никада није бавио проблемима рудника Кална.

"Људи су се склањали од тог проблема сматрајући да ће то неко други да уради уместо њих", каже Велинов.

Како се улази тако се и излази, кроз сломљену капију која има катанац и натпис опасност контаминација.

Тајни ће овде изгледа за многе и даље бити, иако би, како неки рекоше и налазишта урана и напуштени рудник могли бити још једна туристичка атракција источне Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару