Спискови Брозове имовине уручени наслединицима

Оставинска расправа о подели имовине некадашњег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита одложена је за 16. децембар, када би наследници требало да се изјасне о детаљним списковима имовине који су им уручени у суду.

Данашње рочиште није одржано, како би наследници имали времена да се упознају са поменутим списковима који садрже више хиљада страна.

Наследници дугогодишњег владара бивше СФРЈ су син Миша и унуци Јосип (Јошка), Златица, Светлана и Едвард Броз.

Брозова супруга Јованка је преминула 20. октобра 2013. године, а расправа о њеној заоставштити се наставља 7. децембра.

У расправи оставине учествују и пуномоћници породице Карађорђевић која захтева да се из заоставштине изузме имовина која је некада припадала тој династији.

Овај поступак поделе имовине 14. децембра ће навршити пуне 32 године, пошто је оставинска расправа иницијално покренута захтевом његовог, сада већ покојног сина Жарка, 14. децембра 1983. године.

Централна тема оставинске расправе је Брозов сеф у Народној банци Србије, који је пре две и по године отворила и пописала Комисија председника Србије и суду доставила записник о отварању сефа.

Медији су пренели да је Комисија увидом у садржину сефа (депоа) закључила да "више не стоје разлози да се Депо сматра државном тајном", као и да "покретности које чине садржину Депоа не спадају у састав оставштине Ј.Б. Тита".

Иначе, некадашњи Четврти општински суд донео је решење о подели имовине 1989. године.

Међутим, Брозова удовица Јованка је оспоравала то решење, а Уставни суд је 2000. године прогласио неуставним Закон о управљању стварима у друштвеној својини које су имовина Јосипа Броза.

Тада је отворен нови процес, у коме је изнова требало утврдити шта су личне ствари некадашњег председника СФРЈ.

Преминула Јованка Броз је раније поднела неколико поднесака суду са списком своје личне имовине, међу којима се, осим мноштва бисера и другог накита, налазе скулптуре, слике, вазе, теписи, књиге, пет аутомобила из гараже Белог двора и два возила из гараже на Брионима ("ролс-ројс", бели "кадилак", "линколн"...).

На списковима са Титовом заоставштином, која ће се делити, налазе се намештај у дуборезу, филателистичка колекција, ковани новац, златници, аустроугарски дукати, украсне игле са брилијантима, рубинима и другим драгим камењем, посуђе од порцелана и керамике, златни опиљци, табакере, вредни сатови, албуми са сликама...

Иза Тита је остао и чувени орден Суворова, милионске вредности, који имају само Стаљин и Жуков. Ту је и камен са Месеца, поклон америчких астронаута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару