Нова шанса за лечење деце у иностранству

За првих годину дана, о трошку Буџетског фонда за лечење деце у иностранству неопходну помоћ добило је тридесет деветоро деце. За њихово лечење и дијагностику издвојено је 60 милиона динара и 140.000 евра.

Не знамо њихова имена, о њиховим патњама и проблемима родитељи нису говорили у медијима, нисмо их упознали после операција. Али, знамо да су добили другу шансу. У претходних годину дана, о трошку Буџетског фонда, због дијагностике, у иностранство су послате анализе за шеснаесторо деце, док су за лечење одобрена 23 захтева. Нека деца су већ била на операцијама, а нека одлазе почетком наредне године.

"То значи да су 23 детета претходно била одбијена од стране РФЗО... то је процедура, шта би се десило да нема овог фонда, 23 проблема би постојала и вероватно би многи медији и извештавали о томе, људи би се мучили како да дођу до средстава, у појединим случајевима то је био огроман новац, тако да је Фонд оправдао своје постојање", каже Тамара Лукшић Орландић, председница Надзорног одбора Буџетског фонда.

Надзорни одбор, који проверава и финансијски рад Фонда, састао се четири пута, али су зато адолесцентни и педијатријски лекари одржали више десетина састанака покушавајући да пронађу најбоље решење за оболелу децу.

"На 42 састанка, 47 лекара је имало јако тежак задатак да одреде који ће пацијенти имати већу корист у иностранству, а ко може да се лечи овде, они су тај посао урадили на одличан начин... Сада је 35 захтева у процедури, комисије заседају, комплетирају документацију", истиче професор Зоран Радојичић, члан Надзорног одбора Фонда.

"Најчешће су одлазила деца са церебралном парализом, неуролошким проблемима", каже Марија Јолдић, чланица Надзорног одбора Фонда.

Упутства о томе ко све може да добије помоћ Фонда и које су процедуре, послате су у све здравствене установе. У наредних десетак дана биће одржани и састанци са директорима терцијарних установа, односно начелницима педијатријских служби, како би и лекари и родитељи знали да могу да се обрате Фонду. Приоритет за следећу годину биће долазак страних стручњака у земљу који ће обављати интервенције, а наши лекари добити прилику за усавршавање.

"Шта је највећи резултат? Раније сте имали свакодневно у новинама апеле за помоћ, то се максимално смањило, а оно што ме радује – овај фонд сарађује и са другим фондовима, прикључују се, заједнички раде да удруже средства", каже министар здравља Златибор Лончар.

У овом тренутку на рачуну Фонда има 315 милиона динара, за наредну годину из буџета ће за тај фонд бити издвојено 245 милиона динара. Ко жели и може да помогне Фонду, динарски и девизни бројеви рачуна објављени су на сајту Министарства здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару