Брборић: Кампања "Негујмо српски језик" дала резултате

Кампања "Негујмо српски језик", коју је покренула Скупштина града Београда, Филолошки факултет и Библиотека града Београда, уродила је плодом и дала резултате изнад очекиваних, каже за РТС један од покретача кампање професор Вељко Брборић.

Шеф Катедре за српски језик и књижевност Филолошког факултета Вељко Брборић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је намера кампање "Негујмо српски језик" да укаже школи, образовању изван школе и медијима, да је брига о језику озбиљан и одговоран задатак.

Истиче да је задовољан резултатима које је кампања постигла у медијима, да је интересовање изнад очекивања, као и да је кампања постала "хит" на друштвеним мрежама.

Професор Брборић истиче да се радује због учешћа РТС-а у кампањи.

"Јавни сервис је показао интересовање. Они који руководе јавним сервисом су нам рекли да куцамо на отворена врата. То је нас обрадовало. Наша је намера да у 2016. години РТС у свој програм уврсти једну емисију која би имала заједнички назив 'Негујмо српски језик'", каже Брборић.

Такође, додаје Брборић, разговара се и о стварању језичког квиза, да би кампања, поред граматике, имала и забавни карактер.

Говорећи о стању говора у модерним средствима комуникације, Брборић каже да су циљна група кампање млади, и напомиње да се и у комуникацији мобилним телефонима може разговарати на добар и на лош начин.

Најавио да се кампања неће ограничити само на спотове, већ ће бити постављани и плакати са језичком поукама.

У Београду и другим градовима, као и у Републици Српској, на билбордима, у школама, апотекама, банкама, поштама, јавном превозу, постављаће се плакати на којима ће се појавити позната личност са једном језичком поуком, најавио је професор Брборић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару