Гама нож ради пуном паром, интересовање из иностранства

За 25 дана рада Националног центра за гама нож успешно је обављено 36 интервенција, па је готово извесно да ће планови надлежних, да до краја године буде третирано 50 пацијената, бити премашени.

Велико је и интересовање пацијената из иностранства, до сада је стигло 28 захтева, међу њима и из Индије.

Цена за стране пацијенте, према речима министра здравља Златибора Лончара, биће 3.000 евра. Иначе, трошкове интервенције за пацијенте у Србији сноси РФЗО.

"Сви третирани пацијенти су добро поднели третман, одмах потом отишли кућама. Већ сада имамо 28 захтева из иностранства, да њихови пациjнети дођу овде да буду третирани на гама ножу", рекао је Лончар Танјугу.

Министар здравља је навео да је цена од 3.000 евра најјефтинија у региону и много јефтиниаја него у САД или неким другим земљама.

"Гама нож нам служи на понос и надам се да ће до Нове године више него дупло пацијената од очекиваног броја проћи третман, односно да ће их бити више од 100", рекао је Лончар.

Колико је гама нож значајан за српско здравство, министар је илустровао примером да је за прве две недеље више од 24 пацијената било на третману, а да је раније за исти број пацијената било потребно више од два месеца да оду у Турску на интервенцију, и много више новца.

Лончар је поновио да је циљ владе и министарства да Србија постане лидер у региону у здравтсву.

"Када држава омогући и створи услове, онда је коректно да се сви потрудимо да то искористимо и да капацитете употребимо на најбољи могући начин, помажући и нашим и грађанима из окружења", рекао је министар.

Апарат који замењује хируршку интервенцију

На гама нож и велики број до сада обављених интервенција поносни су и у самом Центру, у којем све од себе даје тим од 15 људи, на чијем је челу професорка Даница Грујичић, начелница Неуроонкологије Клинике за неурохирургију КЦС.

"Врло смо поносни, радимо пуном паром, сви наши лекари, физичари, радиотерапеути, неурохирурзи, техничари су се испоставили као врло добри, паметни и способни, тако да сви они који су се бринули ко ће радити на гама ножу немају разлога за бригу", рекла је Грујичићева Танјугу.

Како је рекла, интервенције се обављају без проблема, а евентуалне компликације, попут епилептичних напада, решавају се у ходу, и пацијенти се не одлажу.

"Наш Центар је 348. отворен у свету, а први у региону који је прве недеље урадио више од пет интервенција. Прве недеље смо урадили 11 и истим темпом настављамо", рекла је Грујичићева.

Цена од 3.000 евра је, како каже, приступачна и најјефтинија у региону, и додаје да ће цена можда бити и нижа, у зависности од броја заинтересованих пацијената, јер је циљ да што више људи дође на гама нож.

"Ово је дефинитивно била добра инвестиција", истакла је профескорка и захвалила се Контроли летења Србије и Црне Горе, од које је потекла иницијатива за набавку апарата и која је била једини донатор, као и ресорном министарству.

Интервенција гама ножем је потпуно неизнванзивна метода и ту није реч ни о каквом ножу, већ о апаратату који зрачи и омогућава третирање метастаза на мозгу, без отварања главе.

"То је апарат који замењује хируршку интервенцију за промене које су тешко доступне. Зрачење се врши из свих могућин углова, прецизно, не погађа се околно ткиво, односно третира се само оно што је потребно", објаснио је један од чланова лекарског тима Коча Чичаревић.

Само зрачење траје 17 минута, у неколико фаза, а трајање интервенције зависи од броја промена на мозгу и њихове величине.

Током саме интервенције, лекари су са пацијентом, који се налази у посебној просторији повезани видео и аудио комуникацијом, а убрзо након третмана пацијент одлази кући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару