Муке дома здравља у Кули – дугови, мањак лекара, зграда која тоне

Бројни су проблеми Дома здравља у Кули: дуговања према веледрогеријама, зграда која је потонула и мањак специјалиста. Појединим лекарима специјалистима нудили су и службени стан, али ни то није довело гинекологе у Кулу. Како не могу сами, у решавање проблема укључила се локална самоуправа.

Зграда дома здравља у Кули данас не личи на ону у којој су до пре годину дана биле специјалистичке службе. Осим што је оронула, потонула је 30 центиметара.

"Било је заиста застрашујуће. Почело је са пукотинама - ми видимо циглу, а отпадне и креч. Виде се пукотине и сваки пацијент који је ушао имао је страх - да ли се плашите, питали су", каже оториноларинголог Бранка Миловић.

Пацијенти кажу да се нису осећали сигурно. Имали су, истичу, осећај да ће потонути.

Директор Дома здравља "Кула" Жарко Шевин објашњава да је дом здравља морао да буде затворен јер су животи запослених и пацијената угрожени. Истиче да је било немогуће да болница сама реновира тај објекат.

Специјалистичке службе су пребачене у централну зграду дома здравља, коју деле са општом праксом. Да ће дом здравља добити нову зграду, стижу обећања од њеног оснивача – локалне самоуправе.

"Локална самопуправа је определила средства за изградњу пројектне документације и она је плаћена и ми смо издвојили 2.700.000 за пројекту документацију. То је реализовано и ми се надамо да ћемо почети у неко блиско време да радимо реализацију изградње дома здравља", рекла је председница Скупштине општине Кула Снежана Мркаић.

У дому здравља суочавају се и са недостатком специјалиста.

Катротека дома здравља у Кули је пуна - ту се лечи 44.500 људи. Имају 43 лекара, а пре три године било их је 59.

Имају једног радиолога, гинеколога, оториноларинголога, а од пре три дана немају очног лекара.

"Ја сам једини пнеумофтизиолог и имам по 50 пацијената", указује др Мирослав Мршевић.

Др Марија Перуничић је радиолог. "Ја сада радим посао, који су два радиолога пре мене обављала... Али је проблем када се разболим, те пацијенте нема ко да прегледа", објашњава Перуничићева.

Директор указује да је расписан конкурс за пријем гинеколога.

"Али, као што вам је познато, на тржишту рада нема довољно гинеколога. Чак смо нудили и службени стан у конкурсној докуменатацији, но, међутим, интересената није било", истиче др Шевин.

На листи проблема овог дома здравља је и вишегодишње дуговање према веледрогеријама.

"Ми смо се буџетом определили да и ми помажемо дому здравља и плаћамо камате. Платили смо око 1.200 на контно камата", рекла је председница Скупштине општине Кула.

Дом здравља у Кули изграђен је 1956. године, а зграда са специјалистичким службама пре око три деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару