Прописи коче изградњу смештаја за одрасле с аутизмом

Највећа брига родитеља деце с аутизмом је шта ће бити с њиховом децом када остану сама. Пројекат Денкова башта покренут је 2011. године, а циљ је била изградња зграде са шест станова, у којима би после смрти родитеља, становало 36 одраслих с аутизмома. Међутим, његово остваривање је под знаком питања.

Мила Селаковић је 35 година живота посветила борби с аутизмом. У ординацији помаже оболелој деци, а код куће Јанку, сину којем је аутизам дијагностикован пре тридесетак година.

"Недостају нам ране интервенције - системски организоване ране интервенције. Исто као што сада недостаје - шта са одраслим аутизмима? Шта са Јанком и његовом генерацијом кад родитеља нема? Европски закони не дозавољавају, што је правилно потпуно, да се поново праве институције, јер наша деца живе у отвореној средини", истиче др Мила Селаковић, мајка особе с аутизмом.

Већ пет година најављује се почетак реализације пројекта Денкова башта, за трајно збрињавање те популације.

"То је прва група деце која би била адекватно и хумано збринута становањем уз подршку. Пројекат Денкова башта је био велики пројекат који смо ми свели на минимум. Коштао би за 36 особа евентуално милион евра", напомиње Мира Тадић из Удружења оболелих од аутизма.

После доделе земљишта и обезбеђења финансијских средстава из градског буџета, стало се са његовом реализацијом.

"Пошто је њихова идеја била да ту у пројекту Денкова башта буде 36 корисника, односно 36 корисника са тежим обликом аутизма, али за трајно збрињавање. То трајно збрињавање по свим мишљењима представља домски смештај. Град Београд не може да пружа услугу домског смештаја. Становање уз подршку је нешто потпуно друго", указује помоћник градоначелника Београда Мирјана Милутиновић.

Мира Тадић каже да, најкраће речено, нико не успева да се договори.

"То су техничка питања, али хајмо ми суштинска да решавамо - да ли желимо да почнемо да збрињавамо одрасле особе с аутизмом и да ли желимо тај начин који су родитељи заједно са стручњацима изабрали јер је најхуманији и најдуже ће потрајати", додаје Тадићева.

У Министарству за рад, борачка и социјалне питања, сагласни су да је пројекат Денкова башта дом мањег капацитета. Проблем је што, супротно Закону о социјалној заштити, по којем локална самоуправа може пружати такву врсту услуге, према Одлуци о правима и услугама града Београда, члан 20, то није могуће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару