Протест задужених у швајцарцима, радна група донела препоруке

Више стотина клијената који су задужени за стамбене кредите у швајцарским францима протестовало испред Народне банке и Владе Србије тражећи трајно решавање тог проблема. Радна група за кредите у швајцарцима донела необавезујуе препоруке за банке.

Организатори протеста Удружење банкарских клијената Ефектива, затражили су доношење закона који би трајно решио тај проблем, с обзиром на то да радна група коју је формирала Влада Србије не саопштава никаква решења, већ упућује клијенте на појединачне преговоре са банкама.

"Ми тражимо да се законски реши овај проблем - трајно, дакле заувек. Да је законско решење једнако за све, а не као што радна група предлаже - да се то решење односи на одређене категорије корисника и да то решење буде у форми апела. Ми тражимо да то решење буде наметнуто законским путем и да банке морају да га примене", рекао је Дејан Гавриловић из "Ефективе".

Удружење клијената "Ефектива" оставило је захтеве Влади у којима траже конверзију кредита у евро, формирање независног тела које би пратило рад банака са могућношћу санкционисања и смену гувернера Народне банке.

Протест су подржала и слична удружења из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Министарство финансија саопштило је касније данас да је Радна група за решавање проблема грађана задужених у швајцарским францима завршила детаљну анализу свих расположивих података и о томе информисала представнике дужника и представнике банака.

"Министарство финансија је дефинисало препоруке банкама које се ни на који начин не могу тумачити као покушај мешања у слободу уговарања, али подразумевају да ће их банке размотрити и применити на основу индивидуалног приступа сваком клијенту, узимајући у обзир карактеристике његовог социјалног положаја, односно платежну моћ клијента и његовог домаћинства, као и преовлађујуће тржишне околности приликом узимања кредита", наводи се у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару