Селаковић: У регистар посредника до сада уписано 227 лица

У Регистар посредника у решавању спорова до сада је уписано 227 лица, а тај број из недеље у недељу расте, изјавио министар правде Никола Селаковић на Другој годишњој конференцицији Националног удружења медијатора Србије.

Селаковић је рекао да је Министарство правде 4. фебруара ове године објавило јавни позив за издавање дозвола за посредовање у решавању спорова и приступило формирању Регистара посредника.

На дан 2. новембра 2015. укупан број лица која су уписана у регистар посредника је 227, а да је јуче потписао око 15-ак нових решења.

"То показује да њихов број из недеље у недељу расте и да је реално број оних који се баве посредовањем значајно већи", рекао је министар.

Селаковић је подсетио да се Закон о посредовању у решавању спорова примењује од ове године и да је њиме предвиђено вођење Регистра подсредника, као јавне централне електронске базе података.

Министар правде је казао да је у наредном периоду неопходно да се изради програм мера промоције посредовања као алтернативног начина решавања спорова који би обухватао даље упознавање како стручне тако и лаичке јавности са новинама закона у циљу подизања свести о посредовању као алтернативној методи решавања спорова, али и који би обухватао различите програме судски повезаног посредовања.

Селаковић је казао да је организовање конференција попут данашње веома важно имајући у виду значај и да је ресорно министарство отворено да чује све предлоге и подржи активности које ће омогућити ефикаснију и делотворнију примену система алтернативног начина решавања спорова.

Медијација је миран начин решавања сукоба у коме неутралан и непристрасан медијатор помаже странама у спору да постигну међусобно прихватљиво решење.

У последњих неколико деценија, како је речено на скупу, приметно је да медијација добија примат у односу на друге начине решавања спорова, а неретко је први избор влада, јавних институција, судова, адвоката, привредних друштава и грађана у решавању различите врсте конфликата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару