"Проблема у науци много, а новца недовољно"

Средства опредељена за науку морају да се прерасподеле на бољи начин, каже за РТС државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Вера Дондур и додаје како је јасно да годинама за науку нема довољно новца. Неопходно пронаћи начин да се истраживачима при институтима обезбеде сталне зараде, указује Дондур.

Вера Дондур је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће се сутра разговарати о проблемима у науци на Јавној расправи о Нацрту стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године.

Напомиње да су на јавну расправу позвани сви млади истраживачи као и да су сва питања отворена.

Дондур наводи да Министарство провсете управо ради на нацрту закона о буџету за наредну годину и истиче да је неоходно да се средства за науку прерасподеле на бољи начин.

Ипак, и та средства су недовољна јер министасрство сваке године испоставља захтеве за све већа средства, наводи Дондур.

"Нису само у питању плате, последњих година се осећа недостатак новца и за експерименте", наводи државна секретарка у Министарству просвете.

Понавља да питање истраживача који раде у институтима мора да се реши, и да је зато како напомиње најважније пронаћи модел пројектног и институционалног финансирања.

"Потребно је направити модел да људи у институтима имају сталну плату, али је исто тако важно дефинисати и посао који морају да обављају за ту плату", каже Дондур.

Подећа да се сада истраживачи у институтима финансирају од пројеката на којим раде, а да само квалитет научног рада дефинише плату.

На питање када би могао да се реши статус запослених при институтима, Дондур одговара да није реално да се то догоди 2016. ни 2017. док се не сагледа стање у научним институцијама.

"Ми имамо више од 50 института. Имамо институте који су врло изложени тржишту и они који се 99 посто финансирају из буџета", подсећа Дондур.

Наводи да ће 2016. почети нови циклус пројектног финансирања, а да ће при томе бити селекције у рангирању личних примања у зависности доприноса науци.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару