Дуг војним пензионерима, једнократна исплата или суд

Око 57 хиљада војних пензионера и њихових наследника, до 10. децембра треба да одлучи хоће ли прихватити једнократну исплату дуга насталог због пропуста у усклађивању војних пензија у протеклих осам година или ће тај дуг уз затезне камате тражити судским путем. Према првим подацима Фонда, трећина пензионера већ је поднела захтев за вансудско поравнање.

Највеће гужве на новобеоградским шалтерима Пензијског фонда, јер тамо живи већина војних пензионера. Око 30.000 њих правду већ тражи пред судом, и сада треба да одлуче шта даље.

Главни разлог за неодустајање од суда су трошкови и за адвокате. Међутим, изгледа да се и њима жури. 

"Сваком клијенту који ме је питао ја сам предложио да то уради, да не чека судски спор и после спора извршење", каже адвокат Младен Обрадовић.

За подношење захтева Фонду довољно је повлачење тужбе, а за наследнике и да је оставинска расправа завршена или бар започета.

"До сада је само за град Београд поднето 6.600 захтева, а потписано је већ 3.600 судских поравнања. Сва судска поравнања заказујемо на шалтерима, отворили смо и нове шалтере", каже директор филијале Београд ПИО Фонда Иван Тодоровић.

Држава нуди исплату главнице дуга увећану за трошкове живота у протеклом периоду, у просеку 304.000 динара.

У сваком случају, ако желе да дуг добију једнократно у јануару, уговор о вансудском поравнању мораће да потпишу они који су покренули судски спор али и они који то нису. На тај начин Фонд се штити од могућности да неко од пензионера или њихових наследника после исплате дуга, преко суда затражи и исплату камата.

Камате су веће од основног дуга али се први пут нуди једнократна исплата. У случају дугова насталих деведесетих година, "малог","великог" и дуга пољопривредним пензионерима, њихово враћање у ратама трајало је неколико година.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару