Владика Иринеј: Погрешно приписивати насиље свим муслиманима

Владика бачки Иринеј изјавио је да је погрешно приписивати насилно понашање припадницима исламске вере због терористичких напада, као што је погрешно то чинити и за хришћански свет због политике великих и западних сила на Блиском и Средњем истоку.

"Ми сматрамо да је живот у миру, узајамном поштовању и прихватању између хришћана и муслимана, не само могућ, већ једини могућ у светлу вере, где свако верује по својој савести и уверењу, без покушаја да се нешто наметне једнима од стране других", рекао је Иринеј током посете муфтије србијанског Мухамеда Јусуфспахића Епархији бачкој.

Иринеј је Јусуфспахићу честитао и на именовању за амбасадора Србије у Саудијској Арабији, а током данашње опроштајне посете пред одлазак у ту земљу, разговарао је са њима и о конкретним проблемима и кретањима у друштву Србије и региона.

"Уверени смо да ћемо имати довољно разлога, управо због вере и свако на свој начин, да сведочимо одговорно свако у својој вери, и да својим делима и поступањем дамо допринос општем добру свих људи у Србији и региону, без разлике", рекао је владика Иринеј.

Јусуфспахић је рекао да је данашњи састанак био "састанак са пријатељима, те да пријатељи једни другима пријају и желе међусобну сарадњу", коју је оценио као добру са Српском православном црквом.

"Ми смо сарадници и у погледу тога да Бога проносимо и да га никада не заборавимо. Владика Иринеј је већ подржао Исламску заједницу када нам је било тешко и када су нас окривљавали за насиље по Западној Европи, али сарадња треба да се настави и у обичним животним приликама када треба да се радујемо", рекао је он.

Додао је да су многи муслимани, многих земаља и језика у озбиљној опасности јер се служе тумачењима вере која су превазишла своје време и простор.

"Та тумачења су на овим нашим европским, србијанским, војвођанским непримењива. Моја је мисија на месту амбасадора у Саудијској Арабији, према којој муслимани имају посебна осећања, мисија добре воље", рекао је Јусуфспахић.

У оквиру посете Војводини, пред одлазак у Саудијску Арабију, он је данас посетио Шид, где је са сарадницима присуствао додели 250 оброка које је Исламска заједница Србије испоручила избеглицама у прихватном центру у Адашевцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару