Корак ка већој заштити жена од насиља

Породично убиство у Зрењанину, на Међународни дан борбе против насиља у породици. Мушкарац је ватреним оружјем убио бившу супругу, па извршио самоубиство. Иза њих остало је петоро деце. То је 34. убиство жене од почетка године у породичном насиљу. У Скупштини града потписан је Протокол о поступању у ситуацијама насиља над женама, који обавезује све државне институције које се баве тим проблемом да раде заједно и синхронизовано на решавању таквих случајева.

После породичних убистава, попут данашњег у Зрењанину, свака расправа о томе да ли је трагедија могла бити спречена да се реаговало правовремено, сувишна је. Жене из Сигурне куће сведоче да нису увек добиле помоћ и заштиту.

"Он је мене малтретирао у мојој рођеној кући, код мојих родитеља, где је полиција била упућена у све, има доста кривичних пријава, где он и дан-данас шета слободан а ја се налазим у Сигурној кући", каже једна од жртава.

Данашњи споразум обавезује установе и институције да заједно, организовано и синхронизовано брже и ефикасније решавају случајеве породичног насиља.

Синиша Мали, градоначелник Београда, каже да се пре свега мисли на установе социјалне заштите, на полицију, тужилаштво, судове, на установе здравствене заштите.

"Овим шаљемо једну јаку поруку да смо вољни, способни да се бавимо овим проблемом, да уђемо укоштац са њим и да га на крају крајева системски и решимо", рекао је Мали.

У 130 центара за социјални рад, већ су основани мобилни тимови који се баве искључиво насиљем у породици.

"Време је да се читаво друштво укључи, време је да о томе учимо у школи, време је да то судимо, време је да то тужимо, време је да говоримо о томе", поручио је Александар Вулин, министар за рад, борачка и социјална питања.

Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици, очекује да се споразум примењује.

"Ако то остане мртво слово на папиру, онда ми ништа нисмо урадили. Значи, очекујемо да ће министри који су данас говорили бити неко ко ће водити рачуна о томе да ли ће се тај споразум примењивати или неће", рекла је Станојевићева.

До десетог децембра Мост на Ади биће осветљен у наранџасто, боју борбе против насиља у породици, чиме се Београд придружује другим светским метрополама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару