Омеровић: Насиље над женама недопустиво

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оценио је да је недопустиво да се у Србији готово свакодневно дешавају случајеви насиља над женама, неретко са смртним исходом.

Мехо Омеровић је апеловао на све институције да предузму што брже и строже мере према починиоцима.

Поводом трагичног догађаја у уторак увече у Зрењанину, када је супруг убио своју тридесетогодишњу жену након чега је извршио самоубиство, Омеровић је рекао да се то догодило непосредно пред Међународни дан борбе против насиља над женама који се данас обележава и непосредно уочи почетка кампање 16 дана активизма у борби против насиља над женама, када се Србија, као и остале земље, подсећа на тежак положај жена у свету, као и у нашем окружењу.

"Зрењанин је град који је доста тога урадио у борби против насиља над женама и све институције система на локалном нивоу међусобно сарађују и предузимају све мере из своје надлежности како би се спречили случајеви породичног насиља. Стога је овај догађај, нажалост, пример да се у борбу против насиља над женама мора укључити цело друштво, а не само полиција, центри за социјални рад, судови и тужилаштва", навео је Омеровић у писаној изјави.

Омеровић каже да је улога државе да развије превентивне мере, да санкционише учиниоце и заштити жртве, али да систем мора реаговати много раније, почев од најранијег детињства и кроз образовне програме јер је реч о борби против предрасуда и родних стереотипа, о погрешним представама о родним улогама које се развијају у најранијем детињству, о породичном васпитању и емоционалној неодговорности и незрелости.

Председник скупштинског одбора је зато апеловао на све институције да предузму што брже и строже мере према починиоцима, али и да развију превентивне програме рада са починиоцима насиља, као и друге мере превенције насиља и заштите жртава.

"Недостатак буџетских средстава на нивоу државе и локалне самоуправе не сме бити разлог због кога нисмо адекватно одговорили на овај велики проблем", поручио је Омеровић.

Подсетио је да је Србија ратификацијом Истанбулске конвенције као држава преузела обавезу да се ефикасније бори против породичног насиља, али да ту обавезу треба и да испуни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару