Михајловић: Сви смо одговорни за сваку жртву насиља

Насиља над женама и свака жртва породичног насиља велика је одговорност и брига свих нас, рекла је потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и поручила да ће свако ко је починио насиље бити кажњен.

Михајловићeва је рекла да су у породичном насиљу до данас убијене 34 жена и најавила да ће предложити Влади Србије да 2016. година буде година борбе против насиља над женама и девојчицама.

Михајловићева је на обележавању Међународног дана борбе против насиља над женама рекла да смо сви одговорни за сваку жртву насиља над женама и девојчицама.

"Када кажем сви, ту убрајам свакога од нас, и грађане и грађанке, и нас који смо у одређеним институцијама и медије. Сви морамо да учинимо много више него што смо урадили у претходном периоду", рекла је Михајловићева додајући да се урадило много, али да мора још више.

Према њеним речима, све док не будемо дошли у ситуацију да можемо да кажемо да је нулта толеранција насиља над женама и док не дођемо у ситуацију да кажемо да ниједна жена није убијена ове године, наш посао није завршен.

''Мислим да је идеал и сан свакога од нас друштво без насиља'', рекла је Михајловићева додајући да постоје два пута којим треба да идемо у исто време.

Како је навела, један пут је пут свих нас - комшија, министара, грађана који ће причати и говорити о насиљу јер о томе мора да се говори.

''Када знате да у вашој згради живи неко ко је насилник пријавите то'', рекла је Михајловић додајући да се други пут односи на институције, системе, људе у државним институцијама који треба да формирају законодавни оквир који још увек није у потпуности добар.

Према њеним речима, треба коначно завршити усклађивање породичног и кривичног закона, да што пре имамо на седници владе већ урађен Закон о родној равноправности, да крене са реализацијом онога што је урађено, а то је стратегија и акциони план о родној равноправности који се у једном делу тиче искључиво и само борбе против насиља над женама и девојчицама.

Како каже, неопходно је стално говорити свима да је насиље над женама у јавном жовоту, у компанијама, неким мирним и тихим породицама кршење људских права.

''Да је кршење људских права када девојчицама говорите да су лошије само зато што су девојчице и да је кршење људских права када оптужујемо силовану жену за њено понашање, а не онога који је то починио'', рекла је Михајловићева.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да ће делегација ЕУ подржати сваку иницијативу у тој области.

Како је рекао, насиље над женама је шири проблем са који постоји не само у Србији.
Он је навео и да се радује што је министарка Мијаловић изјавила да ће се током идуће године још интезивније бавити тим проблемом.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано рекла је да за насиље нема изговора без обзира ко га чини и у којим околностима, а да исто важи и за понижавање и малтретирање.

''Статистика каже да је 50 одсто жена у Србији имало искуство са неком врстом насиља. То значи да 25 одсто укупног становништва има овакво искуство и то је неприхватљиво'', рекла је Војачкова Солорано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару