Европа без стратегије за борбу против тероризма

Европа нема стратегију за борбу против тероризма, много више пажње се поклања техници и технологији и људски фактор је потиснут у други план, али без добрих агената на терену, инфилтрираних у организације, нема адекватних упозорења, речено је на данашњој трибини посвећеној борби против тероризма.

Учесници трибине "Тероризам - нови изазови Европи и региону" навели су да се та упозорења односе на то ко спрема напад, када планира да га изведе и где, и указали су да на подручју Београда има око 100 могућих терориста, а у Србији три до четири хиљаде.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић сматра да у новој доктрини у борби против тероризма треба вратити агентурну мрежу, сараднике инфилтрирати у терористичке организације.

"Без рада на терену, прикупљања обавештајних информација од људских извора, ни сателити ни најмодернији прислушни уређаји не могу дати конкретну информацију о терористичком нападу", додао је Драгишић.

"Од 2000. године, од прве пустињске олује, много више пажње се поклања техници и технологији и људски фактор је потиснут у други план. Али, без добрих агената инфилтрираних у организације нема адекватних упозорења - ко спрема, када планира да га изведе, чиме и где. Када то знате, можете употребити специјалне јединице за неутралисање група", наводи Драгишић.

Криминолог Добривоје Радовановић сматра да је информације о терористичким нападима тешко прикупити, јер убачени агент мора бити њихове вере, културе, навика, што је, како је рекао, јако тешко и такав агент се релативно лако открива.

Радовановић подсећа и да регион нема неке велике нападе, али има велику потенцијалну опасност, као и да је један од проблема неефикасно правосуђе и предвиђене казне за тероризам од једне до десет година. 

Истакао је да грађани Србије, када је реч о опасности од терористичког напада, могу бити релативно мирни, али и да морају бити опрезни и сваку сумњиву информацију проследити службама безбедности.

"Погодује нам поступање власти у Србији са избеглицама и не верујем да ћемо због њих имати било какву освету", рекао је Радовановић.

Новинар Ђорђе Влајић рекао је да се против тероризма бори деценијама, али и да се "некако подудари" да милитантне групе почињу да бацају бомбе, да руше зграде и авионе кад год се отвори нека нова неравнотежа у свету.

"Европа некако лелуја, нема неку стратегију, европски лидери преговарају, али конкретних резултата је мало, оштрија контрола људи и транспорта, али то опет није нека акција, не види се да координирају обавештајне службе, које су кључни елемент у спречавању тероризма", рекао је Влајић.

Сматра да је Европа на путу ка томе да успе да се приближе лидери држава у конципирању неке стратегије али, како је истакао, сви су притиснути изнутра таласом избеглицама и терористичким нападима.

Говорећи о извештавању медија о терористичким нападима, Влајић је указао да медији прате своју логику.

Неки извештавају коректно, неки сензационалистички, неки се не сналазе, каже Влајић и додаје да нетачне и непроверене информације доприносе паници и страху.

Трибину "Тероризам - нови изазови Европи и региону", организовао је Центар за отворени дијалог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару