Вулин: Србија неће постати велики прихватни центар

Србија не може да дозволи да њен простор буде велики прихватни центар за оне који не могу да наставе своје путовање, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, наводећи да ситуација на македонској граници није питање за Србију.

"Србија ће се понашати као што се понашају и остале земље на рути и наравно да ће то радити на организован и хуман начин", рекао је Вулин.

Подсећа да је Србија, када су Словенија и Хрватска рекле да за мигранте из одређених земаља нема могућности проласка, урадила потпуно исту ствар.

"Мигранти из Сирије, Авганистана и Ирака нормално пролазе кроз територију наше земље и настваљају свој пут и све остале земље их примају, а они који нису из тих земља, зато што су тако одлучиле Словенија и Хрватска неће моћи да пролазе ни кроз Србију, а као што видим ни кроз Македонију", рекао је Вулин.

Наводећи да свако има право на азил, али да мора прво да га затражи, Вулин је указао да онај ко тражи азил, нема право да бира у којој ће земљи тражити азил, већ то може да ураду у првој земљи у којој се нађе.

Како је објаснио, земља је дужна и обавезна да му омогући да прође кроз одговарајуће процедуре, да прихвати или одбије његов захтев, јер је то дискреционо право сваке земље.

Министар је истакао да постоји одређено правило по коме се то ради.

"Сигуран сам да бисте ми доделили Нобелову награду, и то не само ви, када бих нашао решење за проблем економских миграната", рекао је Вулин.

На питање како коментарише екстремне мере које предузимају мигранти на македонској граници, Вулин је рекао да они то не раде да би дошли у Србију и да то није питање за нас.

Вулин: За недељу дана смештај за још 600 миграната

Вулин је најавио је да ће у реновираној хали бивше Дуванске индустрије, за недељу дана бити отворен нови простор где ће око 600 миграната моћи да борави и неколико дана.

За мигранте ће бити постављени кревети, кабине са тушевима и тоалетима и линија за дељење топлих оброка.

Министар Вулин је, након посете Прихватном центру за мигранте у Прешеву оценио да је до смањења броја миграната у последњих неколико дана дошло због олује на мору између Турске и Грчке, због чега су прекинуте бродске линије.

"Мањи број миграната је последица тродневне олује на Средоземном мору. Ми ту паузу користимо да центар што пре ставимо у потпуну функцију и очекујем да ће до краја следеће недеље бити завршен овај први део, а наши капацитети значајно повећају", рекао је Вилин.

Према његовим речима, у целој земљи нема више од 1.000 миграната, кроз Прешево је од поноћи прошло око 820 и у Адашевцима воз чека око 200 до 250 миграната.
"Видите да се и даље одговорно поношамо", рекао је Вулин.

Нагласио је да Србија спрoводи мере које су већ увеле неке друге земље, попут Словеније и Хрватске, и да на територији Србије нема миграната из земаља које нису захваћене ратом.

"Ако неког има, онда су прокријумчарени. Сви остали су заустављени. Могуће да се деси неко кријумчарење и ми то озбиљно схватамо због чега је поднето више од 1.000 пријава за покушаје кријумчарења", нагласио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару