Поледица: Рад на црно најгори начин кршења људских права

Министарство грађевинe, саобраћаја и инфраструктуре затражило је од Инспектората за рад да хитно појача контролу на градилиштима на Коридору 10 и 11, како би се спречио рад "на црно". Државни секретар у том министарству Миодраг Поледица каже за РТС да је мање евидентираних радника на "црно" и да нема показатеља да је сваки други радник на грађевини ангажован без уговора.

Миодраг Поледица је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је у току ове године откривено 28 случајева рада "на црно" и додао да је та бројка мања него прошле године.

"У Србији се доста ради на изградњи коридора и ове године имамо евидентирано 28 случајева 'рада на црно'. Али када би инспекција још појачала свој рад и ти резултати би били другачији. Ми сматрамо да је рад 'на црно' најгори начин кршења људских права", указује Поледица.

Поледица подсећа да је прошле године сачињена листа фирми који раде на изградњи коридора и транспортне инфраструктуре и додаје да је у овој области ангажована 31.000 радника.

На питање да ли је тачан податак да сваки други радник на грађевини ангажован "на црно", Поледица одговара да за сада не може да потврди тај податак, али да инспектори кроз свакодневне контроле откривају нове случајеве повреде радног права.

Поледица указује да се у Србији гради 250 километара ауто-пута, као и да имамо уговорне обавезе које морамо измирити на време, па да је зато чак и у зимском периоду контрола радника неопходна.

Истиче да су контроле најчешће на Коридору 10 и 11, али да су инспектори присутни и на другим градилиштима на којима радове изводи 588 фирми.

Подсећа да су прошле године уведене "црне" и "беле" листе грађевинских фирми које се оцењују на основу седам критеријума, а међу који се налазе однос и начин анагажовања радника.

На основу те евиденције, прави се селекција оних предузећа која имају предност у поступку тендера, закључује Поледица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару