Програми за мале програмере

Програмери имају довољно посла и добро су плаћени, једини проблем је што их нема довољно. Оцењујући да ће потребе за програмерима компјутера расти многе земље покренуле су програме обуке за најмлађи узраст. Један такав програм у Србији је представила Шведска.

На овај сајт програмери не одлазе. Послови им се нуде док су још на факултету, кажу они који су у том послу. Често ни диплома није неопходна.

"Јагма за програмерима, то је права реч. Јагма је толика да компаније спољне или ове могу да прогутају два или три пута више програмера него што ми имамо тренутно на тржишту", каже Александар Ашковић.

Родитељи су некада бранили деци да седе предуго испред рачунара. Данас немају ништа против ако се заинтересују за програмирање још пре пубертета.

"Игрица је о томе да ако робот додирне црвену линију, ракета која се налази у дну екрана тада треба да пуца на њега", објашњава Катја.

Рецепт који примењују у својој земљи Швеђани су понудили Србији. Представили су га у Технолошко развојном парку Звездара. Децу од 7 до 13 година програмери волонтери уче да из другог угла завире у свет видео игара.

"Многима од њих су блиске видео игре, свакодневно користе многе уређаје да би их играли, али овако се запитају: видиш, тако се то ради. И ја могу бити онај који их прави'', каже Емили Далстром из шведске компаније  "Кодцентрум".

У амабасади краљевине Шведске кажу да Србија има одличне програмере. Многе шведске фирме их већ запошљавају, а вероватноћа да ће их у будућности бити потребно много више велика је. Отуд подстицаји у најранијем узрасту.

"Када детету дате оловку и папир оно ће нешто нацртати, када му дате пластику направиће огрлицу као што је ова. Али, ако им дате алате за програмирање они могу направити вебсајтове, видео игре, све оно што ће им користити у будућности", каже Линселот Мартиненко Агерлид из Амбасаде Шведске.

Процена Европске комисије је да ће за пет година у Европи недостајати чак милион програмера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару