Јанковић: Нема воза и авиона у који можемо ставити 100.000 људи

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је за РТС да и када се установи да неко нема права на избеглички статус, зато што иде трбухом за крухом, а не бежи од рата, не можемо пренебрегнути чињеницу да је међу нама већ десетине, стотине хиљада оних који су економски мигранти. "Нема тог воза и авиона у који можемо ставити стотину хиљада људи“, наво је Јанковић.

Избеглице и мигранте не треба изједначавати са терористима, а баш то се дешава после терористичких напада у Паризу, закључено је на скупу заштитника грађана европских земаља у Београду. Решење није ни у подизању зидова и других препрека сматрају омбудсмани из 20 земаља.

Гостујући у Дневнику РТС, заштитник грађана Србије Саша Јанковић рекао је да у ситуацији где се мигранти деле на оне који беже од рата и могу даље и оне који беже од сиромаштва и не могу да пређу границу има кршења људских права.

"Свако људско биће има право на несметану процедуру за тражење азила. Не може се унапред знати да неко није азилант. Не можемо знати да неко, чак и из најразвијеније земље света није изложен прогону и због тога има право на азил", навео је Јанковић.

Према његовим речима, таква пракса разликовања људи априори није у складу са међународним прописима.

"Чак и сутра када се установи да неко нема права на избеглички статус, зато што иде трбухом за крухом, а не бежи од рата, ми не можемо пренебрегнути чињеницу да је међу нама већ десетине, стотине хиљада оних који су економски мигранти. Нема тог воза и авиона у који можемо ставити стотину хиљада људи", наво је Јанковић.

Заштитник грађана сматра да је можда време за лидере Европе да се запитају - онда када смо дозволили слободан проток капитала преко границе, проток идеја, информација тешко је зауставити људе.

"Све моје колеге, омбудсмани, из Африке и Азије и са севера Европе то врло добро знају. Било је земаља које су тврдиле да велики прилив азиланата може променити састав њиховог становништва. Пре десет година је свака десета особа била избеглица или расељено лице", истакао је Јанковић.

Како је додао, најбоље је да је најбоље да се поштује оно што је једном давно хладне главе написано.

На питање какве су обавезе заштитника грађана према азилантима који кроз земљу само пролазе, Јанковић је рекао да је за њега грађанин по слову закона свако биће које дође у контакт са државним органима Републике Србије, без обзира да ли има држављанство, чак изричито и они који немају.

"Ти људи можда не могу да учествују на изборима, можда немају нека социјална права, не могу да остваре пензију у Србији, али имају право на достојанствен третман, имају право на достојанствен смештај", каже Јанковић.

На констатацију да избеглице буде ксенофобију и расизам, Јанковић је реко да су два начина на која могу да се заштите грађани, први је указивање домаћем становништву на праве разлоге због којих су људи напустили своје домове, а други је да не можемо дозволити да због избеглица трпи квалитет живота у локалној заједници.

"Не можемо дозволити да буду прљавији аутобуси, да поскупе цене, не можемо дозволити да људска безбедност трпи. Када се то деси онда људи могу да прихвате другог, а ако се то не деси онда расте отпор", каже Јанковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару