Tаленти које препознаје свет чекају шансу у Србији

Успеси ученика београдске Математичке гимназије често су једина позитивна вест у једном дану. Ипак, мало се зна да поред њих постоји и читава плејада ђака који постижу изванредне резултате на европским и светским школским такмичењима. За то је заслужан Регионални центар за таленте у Београду чији су ђаци, за непуне четири године, освојили 40 награда на међународним такмичењима. Захваљујући тим медаљама, факултет уписују без полагања пријемног испита.

Настава у школи од понедељка до петка им није довољна, па по додатно знање у центар за талнете долазе викендом. На сат, кажу, не гледају.

Јован је у центру већ седам година. Награде више не броји. Најдража му је последња, златна, са међународне научне олимпијаде из области заштите животне средине.

"Поента је да ви имате отпад у природи и сад помоћу ових реакција које сам унапредио до 100 посто искористивости сада можете то ђубре претварате у горива која су еколошка која су чиста за животну средину", каже Јован Митић из Тринаеста београдска гимназија.

За разлику од школе коју оцењују као стриктну па и помало досадну - овде је потпуна слобода у истраживачком раду.

Решавају се задаци и мистерије из 14 научних дисциплина, од језика, преко математике, до фотографије и сликарства. То што су нека предавања на енглеском није проблем, већ добар старт за светска такмичења.

Николина свира клавир. Иде јој српски, али воли и математику. Путује из Лазаревца, али јој то не пада тешко.

"Овде јесте на неки начин одмор али одмор у том смислу да радимо оно што желимо, на тај начин откривамо себе и откривамо оно чиме ћемо се у будућности бавити", каже Николина Марковић ученица гимназије у Лазаревцу.

Поносни су на своја открића и патенте, иако су она чешће препозната ван граница земље.

"Имамо колегу који већ има два објављена научна рада у светским часописима, прва година средње школе је, и људи су одушевљени њиме у иностранству а код нас нико не обраћа пажњу", каже Милан Тепић.

"Ми смо имали да су деца освојила светско првенство у Раклову са платформом за аутистичну децу, ми смо то давали буквално без икакве накнаде, требало је да се купи само један сервер и да то крене. То није заживело овде у Србији, него ће негде заживети ван", каже руководилац Регионалног центра за таленте Београд 2 Никола Срзентић.

Онда ћемо, можда, после више година таква решења увести и, како кажу, много платити, уз подсећање да је то смислио неко наш.

Упркос томе, надају се бољем третману у будућности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару